Mille koira voi olla allerginen?

Koirien ruoka-aineallergiat ovat karua todellisuutta. Vastuuntuntoinen koiranomistaja selvittääkin koiran ruoka-aineallergiat jos allergiaa on syytä epäillä.Koiran elimistön puolustusjärjestelmän tehtävänä on suojella sitä haitallisilta tekijöitä kuten esimerkiksi viruksilta ja bakteereilta. Elimistö tunnistaa ne ja torjuu niitä joko solujen tai muiden suojaavien vasta-aineiden avulla. Joskus koiran immuunisysteemi voi reagoida myös ärsykkeisiin, jotka eivät ole haitallisia. Tällöin kyseessä on allergia. Koira voi olla allerginen mille tahansa, myös ruoka-aineille, kuten ihminenkin. Taipumusta allergisuuteen pidetään jossain määrin perinnöllisenä, jonka vuoksi pahasti allergista koiraa ei pitäisikään käyttää jalostukseen. Tavallisemmin allergiat puhkeavat kun koira on 1-3 vuotta, mutta oireet voivat alkaa myös pentuna tai vanhemmalla koiralla.

Koiran yleisin allergiaoire on kutina, sillä koira reagoi yleensä allergiaan ihollaan. Jos koira rapsuttaa itseään jatkuvasti, pureskelee ja nuolee tassujaan, hankaa kuonoaan mattoon, sillä on karvanlähtöä, erilaisia iho-oireita, toistuvia korvatulehduksia, korvien punoitusta tai toistuvia tassutulehduksia saattaa takana olla allergia.

Ruoka-aineallergioiden kohdalla on erotettava toisistaan todellinen ruoka-aineallergia tai muuten sopimaton ruoka. Kun kyseessä on koiran ruoka-aineallergia, koira oireilee tyypillisin allergiaoirein, esimerkiksi kutinalla tai korvaongelmilla. Koiralla muuten vain sopimaton ruoka voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia, vaikka kyse ei olisikaan varsinaisesta allergiasta. Tällöin ongelman syynä on todennäköisesti koiran elimistön kyvyttömyys sulattaa kyseistä ruokaa. Molemmissa tapauksissa on tietysti syytä välttää ruoka-aineita.

Toiset ruoka-aineet ovat todennäköisempiä allergian aiheuttajia kuin toiset. Tällaisia ovat esimerkiksi vehnä, maissi, soija, nauta, kananmuna ja kana. Käytännössä on kuitenkin olemassa korrelointisuhde ruoka-aineiden yleisyyteen koiranruuissa. Nykyisin yleinen allergisoiva tekijä on myös varastopunkki, jota esiintyy koirien kuivamuonissa. Varastopunkille allerginen koira ei siis ole allerginen millekään tietylle ruoka-aineelle, vaan sille eivät sovi kuivamuonat.

Luotettavin tapa todeta koiran ruoka-aineallergia on testata ruoka-aine kerrallaan koiran reagointia. Ruoka-aineallergiassa hoitomuotona on yksinkertaisesti välttää allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta. Allergia ei koskaan parane, mutta asianmukaisella hoidolla allergia voidaan saada pysymään kurissa. Selvitystyö saattaa viedä aikansa ja syy oireisiin voi löytyä myös jostain muusta, kuten jostain sairaudesta, ulkoloisista tai ruokavalion epätasaisuudesta. Eniten kustannuksia tulee alkuselvittelyistä. Useimmat vakuutukset kuitenkin korvaavat allergiatutkimuksia.