Millainen matkakohde on Puola?

Pääkaupunki: Varsova
Pinta-ala: 313 000 km²
Asukasluku: 38,6 miljoonaa
Aikaero: -1 tuntia
Rahayksikkö: zloty
Kieli: Puolan kieli
Uskonto: katolilaisia 96%
Keski-Euroopassa sijaitseva Puola ihastuttaa monipuolisella luonnollaan ja kulttuurillaan. Maan pääkaupunki on Varsova, mutta esimerkiksi Krakova on ehdottomasti yksi vierailemisen arvoinen kaupunki. Maan pitkä historia on jättänyt jälkeensä ihastuttavia linnoja ja kirkkoja, sekä upeita vanhoja kaupunkeja. Jotkut niistä on rakennettu uudestaan toisen maailman sodan pommituksien vuoksi. Toisesta maailman sodasta muistuttaa myös hiljentävä Auschwitzin keskitysleiri.

Historiaa lyhyesti

Puolan valtio syntyi 900-luvulla, kristinusko saapui maahan vuonna 966. Taloudellista ja kulttuurellista kulta-aikaa elettiin 1300-1500-luvuilla, kun maassa vallitsi valtioliitto Liettuan kanssa. 1500-luvulla syntyi Puolassa aateliston demokratia, aatelistoon kuului lähes 10 prosenttia väestöstä. Puolan jakaminen alkoi vuonna 1772 Itävallan, Venäjän ja Preussin kesken. Jakaminen jatkui vuonna 1793 Venäjän ja Preussin kesken kunnes maa lopullisesti jaettiin 1795, johon osallistui myös Itävalta. Puola itsenäistyi uudelleen vuonna 1918. Toisessa maailmansodassa Puola joutui Venäjän ja Saksan miehittämäksi. Sodassa menehtyi kuusi miljoonaa asukasta, joista puolet oli Puolan juutalaisia. Maan pääkaupunki Varsova tuhottiin lähes täysin. Maassa alkoi pitkä kommunismin aika, joka päättyi vuonna 1989, jonka jälkeen Puolaan muodostui monipuoluejärjestelmä. Euroopan Unionin jäsen Puola on ollut vuodesta 2004.

Luonto ja harrastukset

Puolan luonto on hyvin monipuolinen. Se tarjoaa vuoristoja, upeita hiekkarantoja ja järviä, kansallispuistoja ja lähes koskematonta metsää. 28 prosenttia Puolan pinta-alasta onkin metsää, ja uutta metsää istutetaan koko ajan. Kansallispuistoja on 23, joista kuusi on UNESCOn luettelossa maailman merkittävimmistä luonnon reservaateista ja yksi, puistoista vanhin Białowieża on UNESCON maailmanperintölistalla.

Yksi kansallispuistoista sijaitsee Etelä-Puolassa Tatran vuoristossa. Tatra ja sen suojavyöhyke Zakopane ovat suosittuja turistikohteita, vuosittain alueella vierailee yli 2,5 miljoonaa ihmistä. Tatra-vuoristossa yli 20 huippua nousee yli 2000 metrin korkeuteen. Korkeiden vuorenhuippujen lisäksi Tatra tarjoaa upeaa luontoa laaksoineen, niittyineen, vesiputouksineen ja kirkkaine järvineen.

Vuoristot tarjoavat ulkoilmaharrastajalle mahdollisuuden lasketteluun, lumilautailuun ja hiihtoon, sekä kiipeilyyn, vaeltamiseen ja pyöräilyyn. Suosittua on myöskin pyöräilymatkat muualla tasaisessa Puolan maastossa. Kanootti- tai kajakki melonnasta kiinnostuneille on tarjolla useita melontareittejä.

Krakova

800 000 asukkaan Krakova on Puolan kolmanneksi suurin ja yksi maan vanhimmista kaupungeista. Krakova on oiva kaupunki nähtävyyksien katseluun ja shoppailuun. Kaupungin iltaelämä ei myöskään petä matkustajaa sillä kaupunki on täynnä pieniä kellariklubeja ja baareja.

Krakovan vanha kaupunki on listattu UNESCOn maailmanperintölistalle. Toisin kuin maan pääkaupunki Varsova, selvisi kaupunki toisen maailman sodan pommituksista ja vanha kaupunki ihastuttaakin vanhalla arkkitehtuurillaan. Vanhan kaupungin keskipiste on Rynek Glówny, jolle johtavat kaikki kadut. Aukion keskellä on iso vanha halli, josta voi ostaa paikallisten käsitöitä ja matkamuistoja. Torin kulmassa sijaitsee Pyhän Marian kirkko, jonka tornista soitetaan trumpettifanfaari neljään ilmaan suuntaan aina tasatunnein. Fanfaari loppuu kesken – tarinan mukaan fanfaarin soittaja ammuttiin aikoinaan kesken fanfaarin hänen varoittaessaan vihollisten hyökkäyksestä kaupunkiin.

Florienska kadun varrelta voi tehdä löytyjä pikkuputiikeista. Kadun päässä sijaitsee Pyhän Florianin portti, joka on ainut alkuperäinen jäljelle jäänyt kahdeksasta kaupunginmuurin porteista.

Muzeum Czartoryskichin kokoelmiin kuuluu Leonardo da Vincin kuuluisa taulu ”Nainen ja kärppä”. Da Vincin taidetta voi ihailla vain kuudessa maailman eri kaupungissa, joten vieraillessa Krakovassa tämä mahdollisuus kannattaa käyttää.

Vanhan kaupungin eteläosassa sijaitsevalla Wawelin kukkulalla vierähtää monta tuntia. Kukkulalla sijaitsee linna-alue, jossa ihastuttaa Kuninkaanlinna ja katedraali. Veikseljoen rannassa sijaitsee lohikäärmeen luola, jossa kerrotaan aikaisemmin Wawelin lohikäärmeen asuneen ja josta nyt muistuttaa sitä kuvaava patsas.

Kazimierin juutalaiskorttelialuetta sanotaan yhdeksi trendikkäimmistä alueista Krakovassa, josta löytyy useita kahviloita ja klubeja. Ei pidä kuitenkaan unohtaa Kazimierin historiaa: ennen toista maailmansotaa juutalaisia asui Kazimierissä 64 000, joista selviytyi vain noin 2000. Juutalaisista muistuttavat esimerkiksi kaupunginosan synagogat.

Ruoka- ja juomakulttuuri

Puolalainen ruoka on saanut vaikutteita unkarilaisesta, ukranialaisesta, saksalaisesta, venäläisestä ja juutalaisesta keittiöstä. Sanotaan myös, että ruualla on paljon yhteistä ranskalaisen ja italialaisen ruuan kanssa. Päivän pääateria sisältää alkukeiton, pääruuan ja jälkiruuan. Keitot ovat puolaisen keittiön erikoisuuksia, kuten esimerkiksi suosittu hapanbellijauhokeitto żurek, jossa on mm. makkaraa ja keitettyä kananmunaa. Keitto on tärkeä osa puolalaista ateriaa, annokset ovat yleensä pieniä jättäen tilaa pääruualle. Pääruuat ovat yleensä hyvin tuhteja ja lihaisia. Ruuan kanssa tarjotaan perunoita, hapankaalia ja nöödeleitä. Kasvisruokaa ei yleensä syödä, poikkeuksena kaaliruuat, jotka yleensä kuitenkin tarjotaan lihan kanssa. Kasvisruokaa on kuitenkin saatavilla ravintoloista kasvavassa määrässä. Jälkiruuaksi puolalaiset herkuttelevat esimerkiksi marjoilla kermavaahdolla, makeilla leivoksilla ja munkeilla. Välipaloina puolalaiset nauttivat maustettuja rinkeleitä ja täytettyjä pastatyynyjä ja lettuja.

Puolan kansallisjuoma on vodka, jota tarjoillaan monissa eri mauissa. Muista puolalaisista väkevistä voidaan mainita hunajalikööri Krupnik ja erilaiset brandyt, kuten Winiak ja Sliwowica. Puolalainen olut muistuttaa naapurimaan Tšekin olutta, ja sen suosio on maassa korkealla. Jos ei pidä perinteisestä oluesta, voi kokeilla omena- ja inkivääriolutta.

Ihmiset

Puolalaisten keski-ikä on alle 35 vuotta. 60 prosenttia ihmisistä asuu kaupungeissa. Puolalaiset ovat yleisesti korkeasti koulutettuja sillä maan asukkaista joka kymmenennellä on korkeakoulututkinto. Luonteeltaan puolalaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia matkustajaa kohtaan.

Ilmasto

Puolan sää on vaihteleva ja jaksottuu vuodenaikojen mukaan. Joulukuusta maaliskuuhun on kylmää ja lumista. Lämpötila talvella pysyttelee nollan ja miinus kymmenen pakkasasteen välissä. Kesä on lämmin, lämpötila kohoaa aina + 30 asteeseen saakka. Heinäkuu on lämpimin kuukausi, mutta silloin maassa sataa tilastollisesti eniten. Kesällä merivesi lämpenee + 20 asteeseen asti.

Kieli

Puolan kieli kuuluu slaavilaisten kielten ryhmään, tarkemmin länsislaavilaisiin kieliin kuten tšekin ja slovakin kieli. Maailmassa puolan kieltä puhuu noin 44 miljoonaa ihmistä, joista noin 38 miljoonaa ihmistä Puolassa, lisäksi kieltä puhutaan mm. Amerikassa, Eestissä, Valko-Venäjällä, Saksassa ja Ukrainassa. Kielen opiskelun haastavaksi tekevät esimerkiksi 12 erilaista s-kirjainta sekä joidenkin kirjainten diakriittiset merkit. Puolan kieltä onkin kehuttu yhdeksi Euroopan vaikeimmista. Englantia puolaiset puhuvat vaihtelevasti. Kuten muuallakin Keski-Euroopassa, nuoret taitavat englantia paremmin kuin vanhempi väestö ja saksaa puhutaan myös, jopa enemmän kuin englantia.