Millainen matkakohde on Ukraina?

Pääkaupunki: Kiova
Asukasluku: 47,7 miljoonaa
Pinta-ala: 603 700 km²
Rahayksikkö: hryvnja
Ukraina on Neuvostoliitosta muiden itsenäisten valtioiden yhteisön maiden tapaan itsenäistynyt suuri, väestöltään ja pinta-alaltaan noin Ranskan kokoinen maa Itä-Euroopassa. Ukrainan rajanaapureita ovat idässä Venäjä, pohjoisessa Valko-Venäjä ja lännessä Puola, Slovakia, Unkari, Romania ja Moldova. Etelässä maa rajoittuu Mustaanmereen. Ukrainan pääkaupunki on Kiova, mutta vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi tunnetuin kaupunki lienee kuitenkin vielä Kiovasta noin sata kilometriä luoteessa sijaitseva Tšernobyl. Toiseksi suurin kaupunki on Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova. Myös Mustanmeren rannalla sijaitseva noin miljoonan asukkaan Odessa on merkittävä kulttuuri-, tiede- ja teollisuuskeskus. Ukrainalaiset (73 %), venäläiset (22 %), puolalaiset ja muut (5 %).

Talous

Ukraina on riippuvainen energiantuonnista Venäjältä. Neuvostoliiton hajoaminen aiheutti sen, ettei mustanmullanmaa Ukrainan, entisen Venäjän keisarikunnan ja Neuvostoliiton ”leipäkorin”, maataloustuotanto mene enää Venäjälle ilman kaupallista kilpailua. Ukrainan on myös täytynyt hakea Venäjän konepaja- ja puolustusvälineteollisuuden romahdettua Itä-Ukrainassa tuotetulle teräkselle uudet markkinat Aasiasta, missä talouskasvu ylläpitää rakentamista ja teräksen kysyntää. Elintaso ei ole Ukrainassa vielä noussut itsenäisyyden aikana Neuvostoliiton ajan lopusta. Ukraina luopui Neuvostoliitolta perimistään ydinaseista 1990-luvulla. Se on edelleen merkittävä lentokone- ja rakettivalmistaja. Antonovin lentokonetehdas toimii Ukrainassa. Sea Launch-kantorakettijärjestelmä on amerikkalaisen Boeingin ja Ukrainan yhteisyritys - kantoraketteja laukaistaan muunnetulta porauslautalta Tyyneltä valtamereltä ukrainalaisella Zenit-kantoraketilla. Zenitin osista kuitenkin valmistetaan yli puolet Venäjällä.

Maantiede

Ukrainaa voi tarkastella kymmenenä enemmän tai vähemmän kulttuurillisesti yhdenmukaisena alueena; Pääkaupunki Kiova ja sen ympäristö, lähinnä Valko-Venäjään rajoittuva Polissja pohjoisessa, Podillja Moldovan rajalla, Halytšyna ja Volyns eli Luoteis-Ukraina, muutenkin kuin maantieteellisesti omintakeinen Karpaattien alue, Mustanmeren rannikko etelässä, autonominen Krimin niemimaa, Dnipron alajuoksun seutu, Sloboda koillisessa Venäjän rajalla sekä hyvin teollistunut Donbas maan itäisimmässä kolkassa. Ukraina on enimmäkseen tasankoa, vain Karpaateilla ja Krimillä on vuoristoa. Pohjoisessa on metsää, joka muuttuu aroksi ja Mustameren rannikolla subtrooppiseksi. Korkein huippu on Karpaateilla, Hora Hoverla, 2061 m. Krimin korkein huippu on Roman-Koš, 1545 m. Jopa 58 % pinta-alasta on viljelykelpoista. Suurimmat joet ovat Dnepr, Donets, Dnister ja Bug, jotka virtaavat Mustaanmereen tai Asovanmereen. Tonavan suisto muodostaa rajan Romanian kanssa. Sademäärä on suurin pohjoisessa ja lännessä ja vähenee kohti itää ja kaakkoa.