Millainen Romania on matkakohteena?

Pääkaupunki: Bukarest
Asukasluku: 21,7 miljoonaa
Pinta-ala: 238 000 km²
Rahayksikkö: Romanian leu
Romania on maa Kaakkois-Euroopassa. Romanian naapurimaita ovat Ukraina, Moldova, Bulgaria, Serbia ja Montenegro ja Unkari. Romanialla on myös kaistale Mustanmeren rantaa.

Väestöstä 89,5 % on romanialaisia; 6,6 % unkarilaisia ja 2,5 % romaneja (2002). Uskonnot: 87 % ortodokseja; 6,8 % protestantteja; 5,6 % katolilaisia; 0,3 % muslimeja; 0,1 % muut; 0,2 % kirkkokuntiin kuulumattomat. Merkittävät unkaria ja saksaa puhuvat vähemmistöt elävät lähinnä Transilvaniassa. Romaniväestön tarkka osuus on tuntematon, useat romanit nimeävät itsensä romanialaisiksi tai unkarilaisiksi. Mustanmeren rannikon Dogrogeassa on pieni muslimivähemmistö, joka on turkkilaista ja tataarialkuperää. Virallinen kieli on romania.

Historia

Rooman keisari Trajanus valloitti Daakian (Romanian) vuosien 101–106 välillä. Maan nimi tulee Rooman valtakunnasta käytetystä nimestä Romania. Keskiajalla pääosa romanialaisista eli kolmessa erillisessä ruhtinaskunnassa: Valakia, Moldavia ja Transilvania. Valakia ja Moldavia joutuivat Osmanien valtakunnan alaisuuteen 1400- ja 1500-luvuilla, ajoittain osittain itsehallinnollisina ja jopa itsenäisinä. Itävallan keisarikunta sai Moldavian pohjoisosan, Bukovinan 1775 ja Venäjän keisarikunta itäosan, Bessarabian 1812. Transilvania joutui Unkarin alaisuuteen 1100-luvulla, 1526 Osmanien valtakunnalla ja 1800-luvulla Itävallalle (vuodesta 1857 Itävalta-Unkari). Romania syntyi Moldavian ja Valakian yhdistyessä 1859 ja suurvallat tunnistivat sen 1877.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Itävalta-Unkarin hajotessa ja Venäjän vallankumouksessa Bessarabia päätti liittyä Romanian kuningaskuntaan 1918. Trianonin rauhassa Transilvania siirrettiin Unkarilta Romanialle, jolloin Romania sai suuren unkarilaisvähemmistön. Molotov-Ribbentrop-sopimuksen mukaan Neuvostoliitto sai 1940 Moldavian ja Pohjois-Bukovinan ja Unkari Saksan ja Italian tuella pohjoisosan Transilvaniaa ja Bulgaria Dobrujan. Kuningas Carol II: n myönnyttyä luovutuksiin, armeija kaappasi vallan Ion Antonescun johdolla ja liittyi toiseen maailmansotaan Saksan ja Italian puolella saadakseen takaisin Neuvostoliitolle luovutetut alueet. Hitler luovutti Romanialle alueita, mutta kuningas Mihai II: n vallankaappaus elokuussa 1944 syöksi diktaattori Antonescun vallasta ja asetti Romanian armeijat Puna-armeijan komentoon. Romania koki suuria lisämenetyksiä taistellessaan Saksaa vastaan Unkarissa ja Tšekkoslovakiassa.

Romaniasta muodostettiin 1947 kommunistinen kansantasavalta ja kuningas lähti maanpakoon. Nicolae Ceauşescu nousi kommunistipuolueen johtoon 1965 ja maan päämieheksi 1967. Ceauşescun valta päättyi kansannousuun 1989 ja hänet teloitettiin. Uusi, demokraattinen perustuslaki hyväksyttiin joulukuussa 1991. Romania liittyi Natoon 2004 ja Euroopan unioni on ilmaissut tukensa sen liittymiselle vuonna 2007.

Maantiede

Suuren osan Romanian Bulgarian ja Serbia ja Montenegron vastaista rajaa muodostaa Tonava. Prutjoki liittyy Tonavaan muodostaen Moldovan vastaisen rajan. Romanialla on kaistale Mustanmeren rantaa. Romanian länsiosaa hallitsevat Karpaatit, joiden korkein huippu, Moldoveanu, nousee 2 544 metrin korkeuteen. Suuria kaupunkeja ovat pääkaupungin lisäksi: Braşov, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova ja Iaşi.