Miten löytää parisuhteen onnen avaimet?

Kun parisuhteessa kaikki on hyvin ja kunnossa, molemmat osapuolet voivat hyvin ja onni kukoistaa. Parisuhde ei kuitenkaan kukoista hoitamatta, eli parisuhdetta on pyrittävä hoitamaan säännöllisesti. Onnen kukka ei kuki kastelematta, vaan kuivahtaa herkästi rutiinien ja usein viimeistään varsinaisien kriisien alle.

Millaiset sitten ovat parisuhteen onnen avaimet ja kuinka monta niitä on? Sen päättävät yleensä parisuhteen molemmat osapuolet keskenään. Onnen maisema voi jokaisella pariskunnalla olla hieman toisistaan poikkeava ja erivärinen. Olipa onnen maisema sitten minkälainen tahansa, molempien on oltava tyytyväisiä siinä elämäntilanteessa missä he juuri kyseisellä hetkellä ovat – silloin voidaankin puhua, että avaimet onneen ovat olemassa.

On joka tapauksessa eräitä seikkoja, jotka onnen avainrenkaassa tuntuvat roikkuvan melkein jokaisessa parisuhteessa, jotta suhde jaksaa hyvin ja kukoistaa. Kun pariskunta jakaa asioita keskenään ja säilyttää välillään avoimuuden, voi sanoa, että onnen perusta on rakennettu. Uskollisuus ja vastuun kantaminen seuraavat niin ikään onnen rakennelmia parisuhteessa kyhättäessä. Kun molemmat osapuolet tietävät, millaisia odotuksia he asettavat suhteelleen ja jakavat myös nuo odotukset kumppaninsa kanssa, pelataankin avoimin kortein, joiden varassa yhteispeli kulkee kuin tanssi.

Parisuhteessa suuriksi kysymyksiksi voivat nousta vaikkapa yhteisen asunnon ostaminen tai esimerkiksi lasten hankkiminen, joten on hyvä tietää jo suhteen alkuvaiheessa kumppanin ajatusmaailmaa myös noilta osin. Muuten matkan varrella saattaa tulla yllätyksiä ja toiveet ja odotukset eivät kohtaakaan halutusti, vaan niiden myötä aiheutuu ristiriitoja ja lopulta kriisejä. On hyvin terveellistä tutustua kumppanin ajatusmaailmaan varsin perusteellisesti.

Parisuhteessa on yhtä lailla tärkeää tietää kummankin osapuolen ajatusmaailmaa arjen pyörittämisestä. Jos vain toinen tuntee joutuvansa suoriutumaan kaikista kotitöistä ja toinen harrastaa paljon muuta, eikä osallistu niinkään arkeen kotona, voi edessä olla hyvinkin räjähdysaltis tilanne, josta on onnen ilmapiiri varsin kaukana. Yhdessä tekeminen – niin arkisten askareiden kuin vapaa-ajan aktiviteettienkin osalta – luo yhteenkuuluvuutta. Hauskojen yllätysten järjestäminen arjen keskellä on parhaimmillaan, kun se kuuluu molemmille silloin tällöin. Jos ainoastaan toinen osapuoli on jatkuvasti yhteisten aktiviteettien järjestäjän roolissa, saattaa hauskuus yllätyksistä haihtua pian taivaan tuuliin.

Oman ajan tarve ja yhteiset hetket on saatava parisuhteessa oikeisiin mittasuhteisiin. Itsenäisyyskin on toisaalta hyvin yksilöllistä. Joku saattaa kaivata enemmän omaa aikaa ja omia harrastuksia, kun taas toinen vaatii enemmän läheisyyttä ja yhteistä aikaa. Mikäli osapuolet onnistuvat tasapainottamaan tarpeensa, ollaankin jo vakaalla tiellä. Parisuhteessa tulee ennen pitkää aika, jolloin kaikki alkaa tuntua tasaiselta ja suorastaan tylsältä. Rakastumisen huuma tuntuu haihtuneen ja suhde tuntuu polkevan paikallaan. Onkin syytä muistaa, että kumpikin osapuoli voi parisuhteessa tehdä aina jotain sen eteen, että rakkaudenkipinä iskee tulta jälleen voimallisemmin. Itse asiassa vain mielikuvitus on rajana, kun kumppani vietellään ja saarretaan uudestaan rakkauden pauloihin. Näin herätellään ehkä hieman nuokahtamaisillaan ollutta onnen kukkasta uudestaan elämään.

Parisuhteessa hiipumaisillaan oleva onni voidaankin siis saada uudelleen liekkiin varsin monenlaisin keinoin. On tiedostettava, että onnen palo ei ole välttämättä aina niin näkyvää, mutta useimmiten sieluissa sisällä palaa kuitenkin se samainen tunne kuin joskus, kun kaikki tuntui niin auvoiselta. Yhteiseen hiileen puhaltaminen ja asioiden yhdessä tarkastelu auttaa parisuhteen osapuolia löytämään mahdollisesti kadoksissa olevat onnen avaimet uudestaan.