Kaksosperheen arkea

Millaista on monikkoperheen arki?

Tuplasti onnea ja tuplasti huolia

Kun perheeseen syntyy kaksi lasta kertaheitolla, elämään tulee tuplasti onnea ja iloa, mutta samalla kertaa myäs kaksin verroin lisää kaaosta ja epäjärjestystä. Vanhempien kilpajuoksu aikaa vastaan alkaa siitä hetkestä, kun kaksi lasta on saatettu maailmaan ja arkinen hyörinä kaksosperheessä alkaa. Olettamus, jonka mukaan ”kaksi lasta hoitaa siinä missä yhdenkin”, saattaa äkkiä osoittautua täysin paikkaansa pitämättömäksi, jos joutuu tilanteeseen itse keskelle. Kaksi vauvaa, jotka haluavat mitä ilmeisimmin yhtä aikaa ruokaa, vaativat samaan aikaan vaipotusta, pesua ja viihdytystä, saattavat äkkiä pistää vanhempien ajankäytön kokonaan uusiin puihin. Ympärivuorokautinen huolenpito kahdesta pienestä sydänkäypysestä saattaa myös uuvuttaa molemmat vanhemmat jo alkuunsa, ja ainakin tahti kaksosperheessä hengästyttää vasta-alkajia melkoisesti. Kun kaksoset vihdoin tuhisevat kylläisinä puhtaissa vaipoissaan, pestyinä ja kauniisti puettuina ja iltahetken hiljaisuus vaikuttaa talossa melkeinpä epätodelliselta, voivat kaksosperheen vanhemmat kenties vain ihastella hymy suupielillään kahta nukkuvaa palleroaan. Noita onnenhetkiä mahtuu toki kaksosperheen elämään kosolti, joskus vain kaiken kiireen keskellä ja vähiin jääneiden yöunien varassa keikkuen mieleen saattaa hiipiä vain se järkyttävä työnmäärä, joka pikkuisista ihmisenaluista perheelle aiheutuu varsinkin kaksosten ensimmäisinä elinvuosina.

Talouden näkymät kaksosperheessä

Talous saattaa kaksosperheessä keikahtaa ylösalaisin alun monien kaksosten vaatimien hankintojen myötä. Jos perheessä ei ole ennestään lapsia, joudutaan kaikki vauvanhoitoon tarvittavat välineet hankkimaan ensi hankinnoista alkaen ja vielä kaksin kappalein. Kirpputoreja ja kierrätyksen suomia vaihtoehtoja kannattaakin suosia. Lapset kasvavat hyvin nopeasti ja on turha syytää satoja euroja pikkiriikkisiin asusteisiin, jotka saa jo kohta työntää komeroiden perille tarpeettomina. Lasten kuljettaminen paikasta toiseen saattaa vaatia perheeltä lisähankintoja. Paitsi että on huolehdittava vaunu- ja rataspuolesta, niin myös perheen auto saattaa osoittaa ahtauden merkkejä matkustajamäärän äkkiä kasvaessa kahdella. Puhtaanapito – vappatalous kaikessa monivuotisuudessaan - voi olla jo aikamoinen menoerä perheen taloudessa. Pyykkiä saa pestä tuplaten niin ikään.

Lähipiirin korvaamaton apu arjessa

Kun isyyslomat on vietetty ja tavallinen arki alkaa, jää perheen äiti tavallisesti kaksosten kanssa kotiin ainakin joksikin aikaa. Äiti, jolla on yksi lapsi, tietää hyvin, että yksikin lapsi päivärutiineineen vaatii hyvän osan päivästä saadakseen tarpeeksi huolenpitoa ja hoivaa. Kun vastuulla on kaksi pienokaista, joutuu äiti siten tuplaamaan tehonsa selvitäkseen arjen pyörityksestä. Aikaa vastaan mennään siis kaksosperheessä ensimmäiset vuodet täysin purjein. Apuvoimia ei tavallisesti kaksosperheelle ole ulkopuolelta sen enempää tarjolla kuin muillekaan, jollei perheen lähipiiri ojenna auttavaa kättään.

Vireää ja toiminnantäyteistä elämää

Kaksoset hymyilevät aina tuplahymyä - olkoonkin, että kyynelten virtakin voi olla kaksinkertainen - ja hieman isommiksi kasvaessaan äidillä onkin nurkissaan pian kaksikin avuliasta ”aatua” tai ”iitaa”. Vauvavuosien väsymys karisee vanhemmilta todennäköisesti lasten taaperovuosien myötä, vaikkakin kaksi eläväistä pikku taapertajaa saattaakin laittaa kodin hyvin uuteen järjestykseen vaikka päivittäin. Virikkeellinen ja aktiivinen kaksosperheen elämä pitää kuitenkin mielen niin ikään vireänä ja kunnon varsin korkealla. Lenkkipolulle lähteminen ei välttämättä onnistu aina kaksosperheen arjessa ja sen ajankäytössä, mutta onneksi kotoiset kuviot juoksuttavat aina siinä määrin, että vireystila säilyy. Kannattaa ainoastaan pitää huolta myös omasta asenteestaan ja sen ylävireisestä säilymisestä. Mielialalla katsotaankin olevan suuri osuus omassa jaksamisessa.