Kasveja kodin sisustuksen tyyliin
Miten kodin tyyli vaikuttaa valittaviin kasveihin?
Jokainen meistä sisustaa kotinsa oman makunsa mukaan. Osa tyytyy perittyihin vanhoihin huonekaluihin, osa pyrkii sisustamaan kotinsa vanhaan tyyliin. Osa haluaa kotinsa olevan moderni ja huonekalujen olevan uusinta uutta. Toiset tyytyvät omaan makuunsa sisustusasioissa, osa turvautuu sisustusalan ammattilaisten apuun. Myös kasvit ovat tärkeä osa sisustusta. Ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisia kasveja sisustuksessa käyttää, jos pyrkii kodissaan johonkin tiettyyn tunnelmaan. Vanhojen huonekalujen kanssa on sopivaa käyttää myös vanhoja jo samaan aikaan kasvatuksessa olleita huonekasveja, samoin kuin modernin sisustuksen yhteydessä modernimpia kasveja.
Kun olet hankkimassa kotiisi kasveja sisustuksen osaksi, on monta asiaa, jotka pitäisi tällöin ottaa huomioon. Ensinnäkin millaisiin oloihin kasvi tulee, tarvitaanko valoisan vai varjoisan paikan kasvia. Kasvin koko on hyvin olennainen seikka, kun mietit, minne on kasvia sijoittamassa. Pieneen tilaan ikkunalaudalle ei kannata hankkia kasvia, joka hetkessä kasvaakin monimetriseksi. Onko kasvi yleensäkin helppohoitoinen vai vaatiiko huolellista hoitoa viihtyäkseen? Kituvat, pölyiset ja huonosti viihtyvät kasvit eivät todellakaan ole kauniita sisustuselementtejä.
Perinteistä sisustusta tavoittelevalle jo 1800-luvulla kasvatetut huonekasvit ovat hyvä valinta. Niistä voi mielensä mukaan valita joko kukkivia kasveja tai viherkasveja. Biedermeier-aikaan maamme säätyläiset kasvattivat kodeissaan kukkivia kasveja kuten kiinanruusuja, kärsimyskukkia, verenpisaroita, sinisarjoja ja hortensioita. Uusrokokoon aikaan muotiin tulivat kukkivat mustanmerenruusut, kliiviat, atsaleat ja syklaamit sekä ensimmäisenä viherkasvina aralia. Uusbarokin ja uusrenessanssin aikaan alettiin siirtyä lähinnä viherkasveihin, kuten tuonenkieloihin, asparaguksiin, palmuihin ja lohikäärmepuihin.
1800-1900-lukujen vaihde toi tyylisuunnaksi jugendin. Sen muotokieleen sopivat aikalaisten mielestä hyvin saniaiset sekä kukkivista kasveista mm. soilikit ja ahkeraliisat. 1920-30-lukujen funktionalismi suosi pelkistettyjä muotoja kasveissakin. Muodissa olivat kaktukset ja muut mehikasvit, anopinkielet ja papinkaura.
Kasveilla sisustamisessa tärkeä seikka ovat myös kukka-astiat ja ruukut. Oikein valitut suojaruukut ja korit lisäävät sisustukseen tyyliä ja tukevat kasvien koristeellisuutta. Paitsi kukkien ja lehtien, myös kukka-astioiden värin voi soinnuttaa muun sisustuksen, kuten verhojen, tapettien tai huonekalujen väriin.