Kasvit keittiössä

Millaiset kasvit viihtyvät keittiössä?

Monet meistä käyttävät paljon aikaa keittiössä. Siellä laitetaan ruokaa ja syödään, juodaan kahvia, seurustellaan ja vietetään aikaa. Ei ole siis yhdentekevää, millaisessa ympäristössä tämä kaikki tapahtuu. Kasveista keittiössä on sekä huvia että hyötyä. Kauniit kukkivat kasvit saavat siellä osakseen enemmän ihailua, kuin jos ne olisivat huoneissa, joita vähemmän käytetään. Keittiössä ne myös saavat usein parempaa hoitoa osakseen, kun ne ovat jatkuvasti silmiemme alla. Siksi ne myös yleensä viihtyvät siellä hyvin. Ruuanlaiton yhteydessä keittiön ilmaan haihtuu vesihöyryä, joten ilma on keittiössä usein vähemmän kuivaa kuin muissa huoneissa. Myös tämä edesauttaa kasvien viihtymistä, sillä lähes tulkoon kaikki huonekasvit pitävät enemmän kosteasta kuin kuivasta huoneilmasta. Voi myös hyvällä tahdolla uskoa, että keittiössä kasvien kanssa seurustellaan enemmän ja niille puhutaan, joten ne siksikin viihtyvät siellä hyvin.

Keittiönikkunaa voi hyödyntää ruuanlaitossa kasvattamalla kasveja, joita voi käyttää ruuanlaitossa hyödyksi. Erityisen sopivia kasvatettavia ovat mausteyrtit, joilla saa ympäri vuoden tuoretta makua ruokiin. Sopivia ikkunalautayrttejä ovat esimerkiksi basilika (Ocimum basilium), rosmariini (Rosmarinus officinalis), ruohosipuli (Allium schoenoprasum) ja sitruunamelissa (Melissa officinalis). Keväisin voi ikkunalaudalla kasvattaa myös nopeakasvuista vihanneskrassia (Lepidium sativum) voileivän päälle leikattavaksi. Basilika on mieto mauste, joka sopii keittoihin ja pizzoihin siinä missä salaatteihinkin. Rosmariini on sen sijaan voimakas mauste, jota on paras käyttää varovasti. Sitruunamelissa eli kuten ruotsalaiset sitä kutsuvat hjärtansfröjd, sydämenilo, maistuu nimensä mukaisesti sitruunaiselta. Sen maku sopii kalaan ja salaatteihin. Sitruunamelissan lehdellä voi myös koristella vaikkapa jäätelöannoksen tai piirakanpalan.

Iloksi ja koristukseksi voi keittiönikkunalla kasvattaa monenlaisia huonekasveja. Kasvivalinnat riippuvat luonnollisesti siitä, mihin ilmansuuntaan keittiön ikkunat ovat. Pohjoisen puolen ikkunoille kannattaa valita varjoisan paikan kasveja, kuten saintpaulioita. Aurinkoisella etelänpuolen ikkunalla voi pitää vaikkapa kaktus- ja mehikasvikokoelmaa.

Keittiönikkunan kasvivalikoima voi myös elää vuodenaikojen mukaan. Keväisin monet keittiön ikkunalaudat ovat hyötykäytössä taimikasvatuksessa. Keittiössä on helppo seurata taimien kasvua ja kylvökset tulevat parhaiten huolehdittua. Kesällä ikkunalaudoilla voi olla kukkivia pelargoneja, gloxinioita ja mustanmerenruusuja. Syksyn tullen kesäkukat vaihtuvat mahdollisesti kesän ulkona viettäneisiin lehtikaktuksiin ja viherkasveihin.