Leikkokukat sisustuksessa

Miten leikkokukkia käytetään sisustuksessa?

Värikkäitä ja iloisia yksityiskohtia saamme kotiimme, kun hankimme leikkokukkia. Ne tuovat vaihtelua, sillä leikkokukat eivät kestä kuin enintään viikkoja ja siksi uusien tuoreiden kukkien hankkiminen tulee pian eteen. Koska maassamme kasvien luontainen kukinta-aika on kovin lyhyt, kukkakauppojen leikkokukkavalikoimat ovat meille erityisen tervetulleita.

Kesäaikaan puutarha- ja luonnonkukkien määrä on runsas ja siksi niitä voi käyttää esimerkiksi juhlien koristeena suorastaan tuhlailevasti. Luonnonkukkia poimittaessa on muistettava, että rauhoitetut ja myös muut harvinaiset kasvit on jätettävä rauhaan. Kesäisiä niittykukkia voi kuitenkin huoletta kerätä, sillä niitä yleensä kasvaa runsaasti. Isoja näyttäviä kimppuja saa esimerkiksi koiranputkista, päivänkakkaroista, niittyleinikeistä, kurjenkelloista, mataroista, puna-apiloista ym. Myös monet puutarhakukat näyttävät hyvältä isoissa kimpuissa kuten vuorikaunokit, päivänkakkarat, akileijat, ruiskaunokit, kehäkukat, peurankellot, malvat ym. Niitä voi myös huoleti yhdistää luonnonkukkiin. Kauniita oksia ja heiniä kannattaa myös käyttää lisänä kimpuissa.

Keväinen kukkakimppu on usein pieni ja suloinen, sillä monet kevätkukkamme ovat pieniä. Tulppaanit ovat sekä kevään että joulunajan leikkokukkia. Tulppaani on parhaiten edukseen isona kimppuna. Tuhlailevan runsaan kesäisen luonnonkukkakimpun vastakohtana on olemassa kasveja, jotka ovat edukseen yksikseen. Näitä tyylikkäitä kukkia ovat mm. ruusut, liljat ja pionit, jotka kannattaa aina kodissa sijoittaa arvokkaalle paikalle. Yksi pitkävartinen ruusu on ylväs ja on edukseen, kun maljakkona on esimerkiksi kaunis pullo. Ruusuilla pitäisi aina olla tilaa ympärillään, niitä ei saisi ahtaa minnekään, kuten ei pidä toimia orkideoidenkaan suhteen.

Maljakon malliin ja tyyliin on hyvä paneutua kunkin kukan kohdalla erikseen, sillä kauniin kukka-asetelman pilaa helposti sopimaton maljakko. Maljakon pitäisi olla kukille juuri sopivan kokoinen: ei liian suuri, jotta kukat hukkuvat siihen, mutta ei myöskään liian pieni, niin että kukat näyttävät siinä ahdetuilta. Luonnonkukilla voi hyvinkin näyttää hyvältä vanha kulunut ruukku, kun taas jalommat kukat vaativat tyylillisesti hienompaa astiaa. Paras maljakon malli on suusta kapea, mutta alaspäin levenevä tai pyöristyvä. Tällaisessa maljakossa kasvit asettuvat kauniisti ja vesitilaa on runsaasti. Sen sijaan kukkia on vaikea asetella maljakkoon, joka kapeaa ylhäältä alaspäin ja vesitila sellaisessa on kehno.