Tuoksuvat kasvit

Mitkä kasvit tuoksuvat ja mitkä eivät?

Ennen aikaan koteihin haluttiin mielellään sellaisia huonekasveja, jotka tuoksuvat. Nykyisin huonekasvien tuoksuillekin ollaan usein allergisia ja siksi kovin haisevia kasveja pyritään välttämään sisätiloissa. Toisaalta on edelleenkin olemassa ihmisiä, joitten mielestä on ihanaa, kun kukka tuoksuu. Mitä hyvätuoksuisia kasveja voi kasvattaa huonekasveina? Tai kääntäen – mitä haisevia kasveja voi välttää kasvattamasta kotonaan?

Vaikka kuinka itse pitäisi tuoksuvista kasveista, on kyläilemään lähtiessään parasta valita viemisiksi sellainen kasvi, joka ei tuoksu, koska se on aina varmempi valinta. Kasvissa voivat olla tuoksuvia paitsi kukat myös lehdet. Sekä tuoksuvalehtisiä että tuoksuvakukkaisia kasveja on hyvä välttää kasvattamasta makuuhuoneessa, sillä ne voivat aiheuttaa päänsärkyä ja unettomuutta. Tuoksuvat lehdet ovat mm. sitruspuilla (Citrus), ruusumyrtillä (Leptospermum scoparium) ja pelargoneilla (Pelargonium). Ennen aikaan morsiuskruununa käytetyssä myrtissä (Myrtus communis) tuoksuvat sekä lehdet että kukat.

Perinteisiä tuoksuvakukkaisia huonekasveja ovat amatsoninlilja (Eucharis x grandiflora), oleanteri (Nerium oleander), gardenia eli keikarinkukka (Gardenia) ja tuoksuköynnös (Stephanotis). Amatsoninliljalla on kaunis tummanvihreä lehdistö, joitten yläpuolelle nousevat kukkavanat, joissa on 4-6 tuoksuvaa, nuokkuvaa, valkoista kukkaa. Gardenian valkoiset kukat olivat ennen aikaan suosittuja napinläpikukkia.

Voimakas tuoksu on myös kiinanjasmikkeella (Jasminum polyanthum), posliinikukilla (Hoya) ja hyasintilla (Hyacinthus). Kiinanjasmiinin valkoiset kukat saattavat kukkia koko kesän. Kukkiakseen se vaatii suurta ilmankosteutta ja paljon valoa. Kasvi on ns. oikea jasmiini eli eri kasvi kuin puutarhoissamme kasvavat jasmike-pensaat. Posliinikukat ovat köynnöksiä, joista vienoin ja satumaisin tuoksu on pikkuposliinikukalla (Hoya bella).

Osalla orkideoista, kaktuksista ja pienikukkaisista syklaameista on myös tuoksuvat kukat. Esimerkiksi Oncidium- ja Miltonia-orkideoiden kukista lähtee makea tuoksu. Monet kaktuksista kukkivat vain harvoin ja hyvissä olosuhteissa.

Yleensä huonekasveina kasvatettavissa kasveissa on hyvältä tuoksuvat kukat, mutta poikkeuksiakin löytyy. Kamalalta, lähinnä mädäntyneeltä lihalta, haisee raatokukka kukkiessaan. Tuoksun tarkoituksena onkin houkutella kärpäsiä munimaan kukkiin ja samalla toimimaan pölyttäjänä.