Keväinen C-vitamiininen kukkija

Kevätesikko kaunistaa puutarhojen lisäksi luonnonvaraisena Suomessa lähinnä Lounais-Suomen lehtometsien valoisia aukioita. Se onkin dalkuperäinen luonnonperenna ja Ahvenanmaan maakuntakukka. Muualla Suomessa se on melko harvinainen, eikä sitä saa kerätä luonnosta myytäväksi.

Ominaisuudet ja vaatimukset

Kevätesikko ja lähes samanlainen etelänkevätesikko, ovat kevään koristajia. Kevätesikko kukkii touko-kesäkuussa. Sillä on lyhyehköt kurttupintaiset lehdet, jotka kasvava kasvin tyveltä. Kevätesikko kukkii keltaisin kukin, on makealta tuoksuva ja hyvä mehiläis- ja perhoskasvi.

Kevätesikko ei tarvitse kovin kosteaa maata, mutta ravinteita kyllä. Kasvupaikka voi olla auringossa tai varjossa ja se viihtyy erittäin hyvin savimaassa. Kevätesikkoa voidaan käyttää niittyjen, lehtojen ja lehtometsien kaunistajana, puistoissa, puutarhoissa ja esimerkiksi pensaiden alustoilla.

Hyödyntämismahdollisuudet

Mikäli haluaa pitää puutahassa vain myrkyttömiä kasveja, niin kevätesikko ei ole oikea valinta. Sen maavarsi ja juuri ovat myrkyllisiä. Toisaalta sen kukista keitetty tee auttaa kertoman mukaan pääkipuun ja vilustumisoireisiin. Erittäin C-vitamiinipitoiset lehdet voi käyttää esimerkiksi voileivän päällä tai salaatissa. Kevätesikosta on aiemmin valmistettu kauneusvoidetta.