Mitä perennat ovat?

Perennat, joita kutsutaan toiselta nimeltään monivuotisiksi kukiksi, ovat usean kotipuutarhurin helppohoitoiset kauneuden tuojat. Perennojen maanpinnan yläpuolella kasvavat varret ja lehden kuolevat talven saapuessa, mutta juuret kestävät maan suojassa vuodesta toiseen. Talven lumi myös suojaa juuria pakkaselta ja perennat ovatkin hyvin viihtyviä kasveja maassamme. Poikkeuksena talven kestävyyteen ovat maassamme sellaiset alueet, missä talven lumikerros jää ohueksi. Nämä alueet sijaitsevat lähinnä merenrannikkojen läheisyydessä. Näillä alueillakin perennat kestävät talven yli, jos kasvin suojaukseen käytetään esimerkiksi havuja.

Vaikka perennat ovat helppohoitoisia, kasvit kannattaa kuitenkin uusia noin neljän vuoden välein, jotta ne säilyttävät mehevän ja tuuhean kasvunsa. Leikkaa myös kasvuaikana kuivat ja vioittuneet oksat ja lehdet pois. Silloin kasvi pääsee ottamaan ravinteita suoraan terveisiin kasvinosiin. Perennat tarvitsevat hyvän ja rikkaruohoista vapaan kasvualustan ja perennan lajikkeista riippuen hiukan erilaisia maa-aineksia, jossa parhaiten viihtyy.

Perenna-lajikkeita on hyvin paljon, jopa satoja, joten varmasti jokaiselle kotipuutarhurille löytyy omat ihastuksen kohteet jolla puutarhaansa ilostuttaa. Perennoita on ulkomuodoltaan, kasvukorkeudeltaan sekä kukintojen muodolta ja väreiltään hyvin erilaisia. Kukintojen ajat vaihtelevat aikaisesta keväästä, myöhäiseen syksyyn saakka lajikkeesta riippuen.

Perennapihaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon kasvien lopulliset kasvukorkeudet, kukintojen avautumisaika sekä millaisessa kasvualustassa se viihtyy parhaiten.

Perennapihaa voit suunnitella alustavasti ensin paperille piirtäen. Tutustu perennalajikkeiden ominaisuuksiin ja suunnittele kartta, jossa alustavasti määrittelet millaisia perennoita ryhmiin voisi astella ja millaisille paikoille. Valitse ensin yhteen ryhmään kasveja, jotka viihtyvät samanlaisessa kasvualustassa sekä ovatko lajikkeet auringossa, puolivarjossa vai varjossa viihtyviä. Tämän valinnan jälkeen, jaa kasvit ryhmiin kasvukorkeuden mukaan. Sen jälkeen onkin lopullinen valinta, minkä väriset kukinnot eniten ilostuttavat sinua ja millaiset värit soveltuvat parhaiten keskenään. Vielä kannattaa huomioida, milloin lajikkeen kukinto-aika on, silloin saat sommiteltua ryhmän, jossa on kukkaloistoa jatkuvasti. Perenna-lajikkeen toisen yksilön lopetellessa kukintoaan, avaa toinen kukintonsa.

Perennalajikkeita on hyvin saatavana maamme puutarhoista ja myyjän asiantuntijuuden avulla saat valittua parhaiten sinulle soveltuvat lajikkeet. Suunnitelman voi laadituttaa puutarhasuunnittelun asiantuntijalla.