Kukkaloistoa ja komeutta

Nauhukset ovat puutarhan näyttäviä perennojen kuninkaallisia. Ne kukkivat loistavilla keltaisilla tai oransseilla kukilla, jotka kurottavat jopa yli kahden metrin korkeudelle. Suuri ja rehevä lehdistö on monelle multasormelle silti se tärkein syy nauhusten kasvattamiseen. Lehtien väri voi olla muusta puutarhasta poikkeavasti hyvin tumma vihreä tai jopa punainen. Lehtiruoti ja kukkavarret voivat olla esimerkiksi violetit.

Monipuolista loistoa

Nauhuslajikkeita on paljon. Lapinnauhus, Valtikkanauhus, Isonauhus, Loistonauhus,... Lista on pitkä ja tutustumisen arvoinen.

Värin lisäksi lehtien muoto vaihtelee paljon ja voi olla munuaisen muotoinen tai esimerkiksi liuskoittunut. Myös kukinnot vaihtelevat ja voivat olla päivänkakkaramaisia, kimppumaisesti kukkavarren latvassa tai ne voivat olla pitkä ja runsas tähkämäinen mykerörypäs, joka kurkottaa kohti taivasta. Huiskunauhuksella kukinto on nimensämukaisesti töyhtömäinen.Paras paikka nauhukselle on puolivarjossa tai auringossa. Mullan tulisi olla runsasravinteista sekä tuoretta tai kosteaa. Suurena perennana nauhus tarvitsee riittävästi tilaa.

Nauhuksen monet mahdollisuudet

Komeimmillaan nauhukset ovat ryhmänä, mutta myös yksittäinen kukka erottuu kukkapenkistä varmasti edukseen. Lehdet ovat näyttävät läpi kesän ja kukkiminen tapahtuu lajikkeesta riippuen heinä- syyskuussa. Nauhukset houkuttelevat hyvin puoleensa perhosia.Suuren kokonsa vuoksi nauhuksilla saa muodostettua näkösuojaa ja niillä voi vaikkapa rajata tonttia. Nauhus on upea näky myös veden äärellä.