Taimikasvatus vai suoraan ulos?

Suurin osa perennalajikkeista tuottaa siemeniä. Kaikkien lajikkeiden siemenistä ei kuitenkaan kasva hyviä yksilöitä ja kukinnon värisävykin saattaa olla erilainen, kuin emokasvissa. Siemeniä voi kuitenkin kerätä kaikista perennoista ja kylvää niitä. Jos siemenestä kasvatettu perenna ei ole halutun mukainen, voi sen kitkeä pois. Siementen ollessa emokasvissa täysin valmiita, pudottaa kasvi ne maahan, joten siemenet kannattaa kerätä hiukan ennen, kuin ne ovat täysin valmiita. Perennojen siemeniä voi myös ostaa ja hinnaltaan ne ovat edullisia. Perennan siemenet säilytetään sellaisessa paikassa jossa ne eivät saa liikaa lämpöä tai kosteutta.

Perennan siemenet kylvetään suoraan kasvualustaansa keväällä tai syksyllä ja niiden itävyys on yleensä hyvä oikeassa maa-aineksessa. Kasvualusta kannattaa pitää puhtaana rikkakasveista, sillä kasvavat perennan taimet sekoittuvat helposti rikkakasvien joukkoon.

Siemenet voidaan kylvää kevät-talvella myös ruukkuihin ja esikasvattaa sisällä. Ruukkukasvatuksessa siemenet kylvetään noin 10 cm korkeaan multaan, johon on sekoitettu hiekkaa ja turvetta. Siemenet peitetään ohuelti multaseoksella, kastellaan, asetetaan päälle muovihuppu, johon tehdään ilmareikiä. Ruukku asetetaan valoisaan lämpimään paikkaan. Kun siemenistä on kasvanut pienet taimet, harvenna niitä ja myöhemmässä vaiheessa kun taimet ovat suurempia, siirrä ne omiin ruukkuihinsa kasvamaan, ennen siirtämistä lopulliseen kasvupaikkaansa. Tätä viimeistä taimien siirtämistä kutsutaan koulimiseksi. Siemenestä kasvatettu taimi on lopullisessa koossaan vasta noin parin vuoden kuluttua istuttamisesta, mutta suotuisissa olosuhteissa aikaisemminkin.