Mitä jokaisen tulee tietää hygieniasta?

Puhtaus on puoli ruokaa, väitetään. Puhtaudesta huolehtimalla, hyvällä hygienialla voi toki torjua turhanaikaiset bakteerit ja virukset levittämästä flunssaa ja tulehdussairauksia. Arkipäivän hygieniaa ovat riittävä peseytyminen ja ympäristön, etenkin kosteiden tilojen puhtaus. Erityishuomiota saavat osakseen elintarvikkeet ja niiden käsittely. Päivittäinen siisteys riittää yleensä kotioloissa. Erityistä puhtautta ja suojautumista edellytetään mm. elintarvikealan työntekijöiltä. Jotta erilaiset tulehdukset eivät sairaaloissa pääsisi leviämään, vaaditaan hoitohenkilökunnalta mm. käsien desinfioimista.

Flunssan torjuntaan

Puhtauden tärkeys korostuu nk. flunssa-aikoina. Sairaus leviää helposti pisaratartuntana ja käteltäessä. Aivastuksen mukana liikkuu miljoonia bakteereja ja viruksia valmiina tartuttamaan tautia. Samoja taudinaiheuttajia on yleensä mm. sairastuneen käsissä, joista ne käteltäessä siirtyvät toisiin ihmisiin.

Tarttuvaa tautia sairastavan onkin syytä jättäytyä sairaslomalle ja pysytellä syrjässä, jottei tauti hänen kauttaan suotta leviä. Tärkeää on myös etenkin käsihygienia. Kädet pestään riittävän usein. Kättelyn lisäksi vältettäviä ovat myös esimerkiksi ruokailuastioiden ja ruoka-aineiden koskettelut ja käsittelyt sairasaikana.

Siisti koti

Monet taudinaiheuttajat saattavat elää pölyisissä, kosteissa tai siivoamattomissa tiloissa. Kodin eri pintoja varten onkin hankittava omat siivousvälineet ja näille ilmava, puhdas säilytyspaikka. Erityisen tärkeää on kosteiden tilojen kuten saunan, WC:n ja kylpyhuoneen puhtaus. Keittiön siistiminen aina ruoanlaiton jälkeen pitää taudinaiheuttajat loitolla. Tuulettimet, ilmanvaihtokanavat ja muut vähemmän näkyvissä olevat kohteet on myös puhdistettava aika ajoin.

Ravinto

Valitettavasti monet kohtalokkaiksikin äityneet epidemiat ovat levinneet ravinnon välityksellä. Elintarvikkeiden käsittelyyn ja ruoanvalmistukseen onkin kiinnitetty erityishuomiota. Elintarvikealan ammattilaisten hygieniaohjeita voi hyvin soveltaa myös kotikeittiössä. Kotikeittiön kylmälaitteet on huollettava, sulatettava ja siistittävä riittävän usein. Ruoka-aineet säilytetään niille sopivassa oikeassa lämpötilassa. Viileäkaapin lämpötila on + 10 - + 14 astetta, jääkaapin + 2 - + 5 astetta ja pakastimen – 18 astetta. Lämmin ruoka on yli 60-asteista. Säilytystä varten ruoka jäähdytetään nopeasti ja siirretään viileään tilaan.

Puhtaus on elintarvikkeita käsiteltäessä äärimmäisen tärkeää, puhtaus estää haitallisten mikrobien leviämisen ja lisääntymisen elintarvikkeissa. Kypsät ja kypsentämättömät ruoka-aineet on pidettävä erillään, myös työvälineet on puhdistettava aina eri töiden välillä. Ruoka-aineita käsitellään puhtain käsin tai sitten kädet suojataan käsinein. Kädet on pestävä aina syömisen, juomisen, tupakoinnin, kättelyn, niistämisen ja WC-käynnin jälkeen. Pese lämpimällä vedellä ja nestemäisellä saippualla ja kuivaa mieluiten kertakäyttöpyyhkeeseen. Käytä suojakäsineitä aina, jos ihossa on tulehduksia, ihottumaa tai haavoja.

Elintarvikealalla työskentelevät käyttävät suoja-asua, joka peittää kaikki omat vaatteet. He suojaavat myös hiuksensa. Meikit, lävistykset, korut ja hajusteet eivät kuulu elintarviketyöntekijän arkeen. Ohjeita tuskin tarvitsee kirjaimellisesti noudattaa kotioloissa, suuntaa antavina hygieniaohjeina niitä voi toki soveltaa perheen ja ystävien kanssa ruokaa valmistettaessa.

Haittoja helteellä

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet on aina säilytettävä viileässä, niille sopivimmassa lämpötilassa. Helteisimpinä päivinä ruokaostokset kannattaa pakata kylmälaukkuun, jossa ne säilyvät raikkaina kotimatkan ajan. Kesäisiä haittoja ovat myös monet hyönteiset, etenkin kärpäset, jotka nopeasti löytävät ruoantähteet ja viihtyvät myös epäsiisteissä paikoissa. Kun puhtaudesta huolehditaan riittävästi, pysyvät myös tauteja levittävät kärpäset loitolla.

Matkojen ja retkien aikana saattaa hygieniasta huolehtiminen tuottaa vaikeuksia. Mukaan pitääkin varata kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä ja ihon puhdistusaineita. Matkavarustuksiin kuuluvat myös ensiaputarvikkeet. Retken aikana mahdollisesti syntyvät pikku haavojen tulehtuminen voidaan välttää puhtaasti hoitamalla.