Miten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehditaan?

Ihmisen henkilökohtainen siisteystaso määräytyy sen mukaan, minkä hän itse kokee tarpeelliseksi ja mikä on ympäristön kannalta sopivaa. Palveluammateissa on tärkeää olla siisti ja huoliteltu, mutta esimerkiksi ahtaajan ei välttämättä tarvitse käydä viikoittain parturissa. Omasta riittävästä hygieniastaan on kuitenkin jokaisen syytä huolehtia jo terveyden kannalta ja myös siksi, että julkisilla paikoilla liikuttaessa kaikkien oletetaan ottavan kanssaihmiset huomioon noudattamalla käytöstapoja ja riittävää siisteyttä.

Peseytyminen

Käsien pesu aina tarpeen vaatiessa on tärkeää ja sen on todettu ehkäisevän tehokkaasti haitallisten bakteerien leviämistä. Jokaisen tulisi peseytyä kokonaan vähintään kerran viikossa. Pienille lapsille ja vanhuksille tämä ehkä riittääkin hyvin, mutta aktiivisessa iässä oleville ja etenkin liikuntaa harrastaville suihku ja hiusten pesu useamman kerran viikossa on välttämätöntä. Jos peseytyminen kotona on vaikeaa puutteellisten pesutilojen tai remontin takia, ainakin yleiset saunat ja uimahallit tarjoavat hyvät peseytymismahdollisuudet.

Suuhygienia

Hampaat pestään aamuin illoin. Pahanhajuinen hengitys voi olla merkki rikkinäisistä hampaista. Jos harjaaminen ei riitä hampaiden puhdistamiseksi, voi kokeilla hammaslankaa hammasvälien puhdistamiseen. Suuhygienisti tai hammaslääkäri auttaa ongelmatilanteissa.

Shampoot ja saippuat

Kaikille eivät kaikki pesuaineet sovi. Kokeilemalla voi löytää itselle sopivan shampoon ja saippuan. Jos mikä tahansa merkki tuntuu väärältä tai aiheuttaa jopa allergisia oireita, kannattaa kokeilla allergiatestattuja tuotteita, jotka yleensä ovat myös hajusteettomia. Markkinoilla on myös herkälle iholle tarkoitettuja pesunesteitä. Vaihtoehtoja voi tiedustella apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Jos iho kuivuu, on hyvä käyttää jotain apteekista saatavaa perusvoidetta kosteuden tasapainottamiseksi.

Hiusten hoito

Varsinkin pitkille hiuksille tarkoitettuja hoitoaineita käytetään pesun yhteydessä, jotta hiukset olisi helpompi kammata ja muotoilla. Erilaisia muotoiluun tarkoitettuja geelejä ja vaahtoja on lukemattomia. Omasta hiustenhoidosta voi keskustella kampaajan kanssa. Hiukset kannattaa leikkauttaa säännöllisin väliajoin itselle sopivaan malliin, jolloin niiden hoitaminen ja muotoilu helpottuu. Hilse hoidetaan hilseshampoolla tai apteekista ostettavalla lääkeshampoolla.

Parta ja viikset

Parta ja viikset ajetaan partakoneella, partaveitsellä tai kertakäyttöisellä partahöylällä, joita myydään lähes kaikissa elintarvikeliikkeissä. Partakone ei vaadi erityistä taitoa, sen sijaan partaveitsen käyttöön kannattaa perehtyä. Partaveitsiä ja niiden kanssa käytettäviä välineitä saa vain erikoisliikkeistä. Höylällä ajettaessa käytetään partavaahtoa tai partasaippuaa. Kun parta on ajeltu ja partavaahto pesty pois, kasvoille levitetään partavettä. Se sisältää alkoholia ja puhdistaa parranajon yhteydessä mahdollisesti syntyneet pienet haavat. Myös parturi voi ajaa parran. Kasvatettua partaa tai viiksiä on hyvä hoitaa ja muotoilla. Tätäkin varten on erikoisliikkeistä saatavana erilaisia tarvikkeita.

Kynnet

Kynsien, käsien ja jalkojen hoitoon ovat erikoistuneet manikyristit ja pedikyristit. Ammattilaisilta on hyvä kysyä neuvoja ongelmatilanteissa. Yleensä kynnet leikataan kynsisaksilla riittävän lyhyiksi ja terävät reunat tasoitetaan kynsiviilalla. Jos saksilla leikkaaminen tuntuu vaikealta, tähän tarkoitukseen on olemassa kynsileikkureita. Kulunut kynsilakka poistetaan erityisellä kynsilakanpoistoaineella (asetoni), jota myydään useimmissa elintarvikeliikkeissä. Myös kynsienhoitotuotteissa kannattaa suorittaa vertailua, jotta löytää itselleen sopivimmat välineet.

Kasvot ja korvat

Kasvojen ehostaminen kuuluu asiaan työelämässä. Erityisesti naisten odotetaan yleensä käyttävän kevyttä päivämeikkiä varsinkin virastoissa ja palveluammateissa. Kasvoja ei ole syytä ehostaa liikaa ilman erityistä syytä. Tässäkin on hyvä kokeilla erilaisia tuotteita tai keskustella ammattilaisen kosmetologin kanssa itselle sopivista tuotteista ja niiden käytöstä. Iho-ongelmissa auttaa kosmetologi tai ihotautilääkäri. Korvasta voi poistaa varovasti pumpulipuikolla korvakäytävän suulle kertynyttä vaikkua, mutta itse korvakäytävään ei kannata työntää mitään. Lääkäri voi poistaa vaikun korvakäytävästä tarkoitusta varten suunnitellulla välineellä.

Deodorantit ja parfyymit

Deodoranttia levitetään kainalokuoppiin peseytymisen jälkeen estämään hikoilua ja hien hajua. Kaupoista ja apteekeista löytyy erilaisia deodorantteja, joista kannattaa kokeilemalla valita itselle paras merkki. Naiset käyttävät niin halutessaan parfyymiä eli hajuvettä osana pukeutumistaan. Varsinkaan julkisilla liikennevälineillä liikuttaessa tai elokuva- teatteri- tai musiikkiesityksen katsomossa ei kuitenkaan ole hyvä tuoksua liikaa: yliherkät ihmiset saavat helposti hengenahdistusta, päänsärkyä tai aivastuskohtauksia liian voimakkaista tuoksuista. Parfyymiä sipaistaan kevyesti esimerkiksi korvien taakse, kaulakuoppaan ja/tai ranteisiin.

Kuukautiset

Kuukautisten aikana aineenvaihdunta vilkastuu, ja siksi on ehkä hyvä peseytyä useammin kuin tavallisesti. Vuodon runsaudesta riippuen käytetään sopivan imukyvyn omaavia siteitä tai tamponeja. Välillä voi riittää pikkuhousunsuoja. Oma merkki löytyy kokeilemalla. Kuukautissuoja vaihdetaan uuteen riittävän usein, muuten vaarana voi olla bakteeri-infektio. Ongelmatilanteissa auttaa gynekologi.

Vaatteiden pesu

Vaatteet on hyvä pestä riittävän usein. Jos tunkkaisen hajuista vaatetta ei voi heittää pesukoneeseen, se kannattaa tuulettaa hyvin tai viedä pesulaan. Oma pesukone mahtuu yleensä kätevästi kylpyhuoneeseen tai keittiöön. Useimmissa kerrostaloyhtiöissä on yhteinen pesutupa. Vaatteiden pesemisessä on tärkeää lajitella pyykki värin ja pesulämpötilan mukaan. Pesujauheen liiallinen annostelu voi aiheuttaa allergiaoireita.