Millaista ravintoa äidinmaito on?

Äidinmaito on lapselle parasta ravintoa. Siinä on kaikki lapsen tarvitsemat ravintoaineet yhdessä ja samassa paketissa. Äidinmaidon koostumusta on hyvin hankala ryhtyä perusteellisesti analysoimaan, koska itse asiassa sen koostumus muuttuu jatkuvasti vauvan tarpeiden muuttuessa ja vauvan kasvaessa. Jokaisen äidin maito on sitä paitsi koostumukseltaan jollakin lailla erilaista.

Äidinmaidon tärkein ainesosa on joka tapauksessa rasva. Se muodostaakin noin puolet maidon kalorimäärästä. Rasvapitoisuus myös vaihtelee päivän mittaan, se kokoaa päivän kuluessa. Jos imetys jatkuu pitkään, rasvapitoisuus laskee hieman. Äidinmaidossa on monia sokereita ja hiilihydraatteja, joita lapsi tarvitsee rasva-ainesten lisäksi kasvuunsa. Lapsi käyttää hyödykseen myös kaiken äidinmaidossa olevan proteiinin.

Rauta, muut mineraalit ja hivenaineet ovat niin ikään lapsen kasvun ehdoton edellytys ja niitä on kaikkia äidinmaidossa juuri lapselle sopiva määrä. Äidinmaidon sisältämät mineraalit imeytyvät hyvin lapsen suolistoon, kun verrataan esimerkiksi vaikkapa sinkin imeytymistä lehmänmaidosta, joka on huomattavasti huonompaa. Kaikki kasvuun tarvittavat ainesosaset ovat siis äidinmaidossa juuri oikeassa suhteessa olemassa, joten äidinmaidon merkitys vauvalle on aivan kiistaton.

Paitsi äidinmaidon ollessa ensisijaisesti ravinnonlähteenä sillä on myös voitu hoitaa myös joissakin tapauksissa lasten ihovaivoja. Äidinmaidosta on ollut hyötyä jopa lapsen silmätulehduksen hoidossa, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Onhan äidinmaito ensiluokkaista koostumukseltaan ja kaiken lisäksi se desinfioi, joten ei ihme, että sitä on keksitty käyttää aikojen saatossa myös muihin pienempiin tarkoituksiin vauvanhoidossa.

Äidinmaidossa on myös kaikki ne vitamiinit, joita lapsi tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden aikana. Poikkeuksen muodostaa ainoastaan D-vitamiini, jonka vuoksi lapselle suositellaankin annettavaksi D-vitamiinilisää, esimerkiksi D-vitamiinitippoja.

Rintalapsi saa äidinmaidon lisäksi äidiltään myös läheisyyttä, jonka voidaan sanoa olevan yhtä lailla lapsen elämää tasapainottava ja välttämätön tekijä siinä missä varsinaisesti ravinnonsaantikin. Sylihoidon merkitys on varsin oleellinen varsinkin vauvan ensimmäisien kuukausien aikana ja samanaikaisesti vauva saa tyydytettyä myös toista ensisijaista tarvettaan eli imemistä ja ravinnonsaantia. Kannattaa myös muistaa, että vauvan nestetasapaino säilyy hyvänä kuumien ilmojen aikana niin ikään juuri äidinmaidon avulla.