Sopiiko kasvisruokavalio vauvalle?

Vegaaniruokavalio ei sisällä ollenkaan eläinkunnan tuotteita. Tämä tarkoittaa, että ruokavaliossa ei ole ollenkaan lihaa, kalaa, maitotuotteita, kananmunia, juustoja eikä hunajaa. Siitä, sopiiko vegaaniruokavalio ylipäätään pienelle lapselle, ollaan varsin montaa mieltä. Varsin usein ravitsemusterapeuttien taholta suositellaan, että vegaaniruokavaliota ei aloitettaisi ainakaan lapsen ollessa vielä alle 3-vuotias. Näkemyksiä on kuitenkin erilaisia, ja jotkut tahot puhuvat vegaaniruokavalion puolesta.

Suomalaisen vegaaniliiton näkemyksen mukaan vegaaniruokavaliosta ei ole haittaa lapsellekaan. Se vaatii kuitenkin lapsen vanhemmilta erittäin suurta tarkkuutta ja paneutumista asiaan. On varmistettava, että lapsi saa riittävästi rautaa, kalsiumia ja D-vitamiinia jotakin kautta. Jos lapsi on pelkän kasvisruokavalion varassa, tärkeä B12-vitamiini voi jäädä paitsioon ja seurauksena voi olla anemia.

Vegaaniruokavaliossa eläinkunnan tuotteet korvataan pavuilla, linsseillä, herneillä, soijalla, pähkinöillä ja viljaa sisältävillä tuotteilla. Rauta ja proteiinit saadaan tätä kautta. Ruokavaliossa ovat mukana niin ikään marjat, hedelmät, sienet ja kasvikset. Kaikkia ruoka-aineita ei ehkä saa eri puolella Suomea eri vuodenaikoina eli tämä on syytä muistaa ruokavaliota suunniteltaessa. Pavut, jotka ovat vegaaniruokavaliossa hyvin keskeisellä sijalla, eivät aina sovellu lapsille. Jotkut lapset saavat pavuista herkästi vatsavaivoja. Isommalle leikki-ikäiselle tai jo koulunsa aloittaneelle vegaaniruokavaliota on helpompi suunnitella.

Vegaaniruokavaliota noudattavia perheitä on kaiken aikaa enemmän. Myös ravitsemustietoa vegaaniruokavaliota suunnittelevalle on hyvin saatavilla. Ravitsemusterapeutit ja terveydenhuollon ammattilaiset jakavat varmasti tietämystään sitä kaipaaville. Jos vegaaniruokavalio on oikeaoppisesti koostettu, se on myös terveellinen vaihtoehto. Vanhempien on kuitenkin huolehdittava tarkkaan, että lapsi saa kasvunsa ja hyvinvointinsa kannalta tärkeät aineet, olipa ruokavalio sitten millainen tahansa.