Mitä tarjota imeväisikäiselle?

Imeväisikäisten eli alle yksivuotiaiden lasten ensisijaista ruokaa on äidinmaito. 4-6 kuukauden ikään asti suositellaan täysimetystä, jolloin lapsi saa ainoastaan äidinmaitoa, D-vitamiinilisää ja pieniä määriä vettä lusikalla. Täysimetys takaa myös äidinmaidon riittävyyden parhaiten. Tämän lisäksi imetys edistää lapsen ja äidin läheisyyttä. Osittaista imetystä kannattaa jatkaa 6-12 kuukauden ikään.

Äidinmaidonkorvikkeet

Jos imetys ei ole mahdollista tai imetys lopetetaan ennen vuoden ikää, äidinmaidon tilalle annetaan äidinmaidonkorviketta, joka on valmistettu lehmänmaidosta ja siihen on lisätty laktoosia, kasviöljyä, vitamiineja ja kivennäisaineita. Osa korvikkeista on nesteitä ja osa jauheita. Nestemäinen syötetään sellaisenaan, jauheista korviketta valmistetaan keitettyyn ja jäähdytettyyn veteen.

D-vitamiinilisä

Lapset tarvitsevat luuston ja hampaiden kehittymiseen runsaasti kalsiumia ja D-vitamiinia. Kalsiumia imeväinen saa äidinmaidosta tai korvikkeesta. D-vitamiinin saanti sen sijaan turvataan D-vitamiinitipoilla, joita annetaan kahden viikon iästä kolmen vuoden ikään. Määrää vähennetään, jos lapsi syö paljon äidinmaidonkorviketta tai vitaminoituja vellejä.

Lisäruoat

Kiinteät lisäruoat aloitetaan yksilöllisen tarpeen mukaan ja ajankohtaan vaikuttaa imetys, lapsen kasvu ja kehitys. Lisäruoat takaavat riittävän energian, proteiinien ja raudan saannin. Noin puolen vuoden ikäisenä lapsi on valmis syömään kiinteää lisäruokaa. Ensimmäisiksi ruoiksi sopivat peruna, kasvikset, marjat ja hedelmät. Aluksi kasvikset annetaan kypsennettyinä soseina, sillä näin ne sulavat paremmin. Kokeilla voi myös porkkanasta, kurkusta ja tomaatista valmistettuja raakaraasteita.

Liha ja vilja astuvat kuvaan, kun lapsi on 5-6 kuukauden ikäinen. Sika, nauta, kala, broileri ja muna sopivat hyvin. Aluksi noin 1tl jauhettua lihaa on sopiva määrä yhden aterian aikana. Puuro on erittäin hyvä viljan lähde ja se sopii imeväisikäiselle pehmeytensä puolesta. Veteen valmistetut puurot ovat käyttökelpoisia ja niistä suositellaan erityisesti kaurapuuroa. Marja- ja hedelmäpuuroilla voidaan tuoda hieman vaihtelua. Puuron jälkeen imetetään tai annetaan äidinmaidonkorviketta. Kun lapsi on lähestulkoon vuoden ikäinen, aletaan syöttää tavallisia maitotuotteita. Totuttelu on hyvä aloittaa esimerkiksi maustamattomalla viilillä, jogurtilla tai piimällä. Vähitellen äidinmaito tai korvike voidaan jättää pois.

Hyvä tietää makuelämyksistä

Alle puolenvuoden ikäisen ruokavaliota laajennetaan hitaasti, yksikin uusi ruoka-aine viikossa riittää. Kun uusia ruokia annetaan yksitellen, mahdolliset allergiat huomataan helpommin. Lapsen on myös tärkeää oppia pureskelemaan ja pikkuhiljaa ruokaan tuleekin jättää jotain pureskeltavaa. Imeväisikäisten ruoanvalmistuksessa ei käytetä suolaa, makkaraa eikä juustoa. Vauvalle ei anneta lanttua, naurista, pinaattia, kiinankaalia, punajuurta, nokkosta eikä lehti- tai keräkaalia niiden sisältämän nitraatin vuoksi. Muita vältettäviä ovat kuivatut herneet ja pavut, siemenet, mantelit, idut, sienet, pähkinät, raparperi, kaakao ja hunaja. Sokeripitoisia jogurtteja, viilejä, vanukkaita ja jäätelöä ei myöskään suositella.