Milloin adresseja käytetään?

Adressi on nimitys yleensä taiteellisesti suunnitellulle, taitetulle painotuotteelle, jota käytetään yleisimmin nykyään osanotossa suruun. Sitä käytetään yleensä kukkien asemasta, kun itse ei voi osallistua tilaisuuteen. Niitä voi olla myös onnentoivotuksiin esimerkiksi onniteltaessa ylioppilaaksi sekä poliittiseen elämään liittyvänä, jonkin kansalaisryhmän allekirjoittamana vetoomuksena jonkin asian puolesta. Politiikassa käytetty adressi on juhlallinen julkilausuma, joka esitetään muun muassa valtionpäämiehelle.

Suomessa on satoja eri järjestöjä jotka myyvät adresseja. Suomen Punainen Risti, Syöpäjärjestöt, Sotainvalidien Veljesliitto esimerkiksi ovat adresseja välittäviä järjestöjä, jotka ohjaavat adresseista saamansa tulot hyväntekeväisyyteen, kunkin järjestön nimen mukaiseen toimintaan. Adresseja myyvät kukka- ja hautaustoimistot, hyvin varustetut kaupat, pankit, postit sekä kirjakaupat. Adresseja on erihintaisia ja ulkoasultaan erilaisia. Sisällä voi olla valmis esim. muistosäe ja siellä on tila omalle kirjoitukselle.

Adressit kirjoitetaan aina käsin ja suljetaan kuoreen. Suruadressit osoitetaan vainajan omaisille tai omaiselle ja onnitteluadressit ko. henkilölle. Suruadressit yleensä luetaan ääneen hautajaisvieraille ja onnitteluadressit pidetään esillä juhlavieraiden luettavana.