Matkavalmistelut

Kuinka valmistautua matkaan?

Kun perhe on tehnyt lopullisen päätöksen ulkomaille lähdöstä, alkaa matka ulkosuomalaisten joukkoon ja niiden myötä ensinnäkin matkavalmistelut kaikessa niiden moninaisuudessaan. Muuttaminen vaatii aina erilaisia valmisteluja ja suunnittelua. Olkoonkin, että muutettaisiin saman maan sisällä. Kun perhe sitten muuttaa ulkomaille, on muutto jo itsessään hyvin moninainen prosessi.

Käytännön asiat kuntoon ennen matkalle lähtöä

Vaikka perhe lähtisikin vain vuodeksi tai jopa hieman lyhyemmäksikin ajaksi, on hoidettava monia käytännön asioita esimerkiksi oman kodin osalta. Ulkomaille suuntaavan perheen mielessä saattaakin pyöriä kymmenittäin kysymyksiä: Mitä pakkaan maailmalle mukaan? Mitä jätän kotimaahan ja minne? Vuokraanko vaikkapa omakotitalon irtaimineen vai hankinko varaston, jonne vien osan tavaroista säilytykseen ulkomailla oleskelun ajaksi? Pidänkö kodin tyhjillään paluuseen asti ja kuka hoitaa mahdolliset käytännön asiat – tarkistaa paikkojen kunnon - sillä aikaa?

Muutto ja muutettava irtain

Muutto on hoidettava sekä kotimaan että kohdemaan päässä erikseen, joten uuden kodin hankkiminen siihen liittyvine käytännön järjestelyineen vaatinee oman osansa ajasta ja energiasta. Jos perhe aikoo viedä kotimaasta paljon tavaraa mukanaan, on selvitettävä reitit ja tavarankuljetusmahdollisuudet.

Muuttofirmoja on moneen lähtöön ja hinnat voivat vaihdella useiden kymmenien tuhansienkin eurojen välillä. Muuttofirmojen osalta sanottakoon, että on hyvin tavallista, että kustannukset laskevat sitä alhaisimmiksi, mitä aikaisemmin perhe ilmottaa muuttofirmalle aikeistaan ja sopii kuljetuksista. Äkkilähdöt tulevat tavarankuljetuksissa hyvin kalliiksi.

Kaiken kaikkiaan on syytä punnita hyvin tarkkaan mielessään, mitä irtainta ulkomaille kuljettaa mukanaan. Jos perillä on odottamassa kalustettu asunto, on turha alkaa siirtämään kaikkia isoäidin perintökalusteita merten taakse rahtina. Tällaisessa tapauksessa on asianmukaisempaa vuokrata kotimaasta varastotilaa ja laittaa irtain sinne säilöön, mikäli aikoo vuokrata oman asuntonsa tai vaikkapa myydä asuntonsa kokonaan. Kuitenkin on hyvin tavallista, että perhe jättää asuntonsa tyhjilleen kotimaahan ja joku tuttava tai läheinen pitää huolta käytännön asioista perheen poissaolon aikana.

Rokotukset, matkajärjestelyt ja muut pienet arjen ykistyiskohdat kuntoon

Muutto ulkomaille vaatii tietysti muitakin käytännön järjestelyjä kuin vain asuntoon liittyen. Rokotukset on tarkistettava ja saatettava kuntoon kaikkien perheenjäsenten osalta, vakuutusasiat on tarkistettava ja analysoitava niiden kattavuus eri tapauksissa, matkajärjestelyt on hoidettava ajoissa, eri viranomaistahoille on tehtävä ilmoitukset pitemmästä maasta poissaolosta ja erilaiset etuusasiat kannattaa selvittää eri tahojen kanssa hyvissä ajoin ja postille on ilmoitettava osoitteenmuutoksesta. Lasten mahdollisista koulujärjestelyistä on päätettävä, ja mikäli lapsi menee perillä hoitoon jonnekin, hoitojärjestelyistä on huolehdittava asianmukaisella tavalla.