Taloudelliset tuet

Millaista taloudellista tukea on saatavilla?

Kun suomalainen lapsiperhe lähtee syystä tai toisesta ulkomaille joksikin aikaa, muutto vieraille maille voi olla tilapäistä toisen vanhemman työstä johtuvaa, jolloin perhe palaa kotimaahan vanhemman työkomennuksen päätyttyä tai muutto voi olla pysyvää, jos työ on vaikkapa vakinainen, jolloin perhe lähtee kotimaasta muualla vakinaisesti.

Ulkomailla oleilun kesto onkin varsin oleellinen asia, sillä kaikkia taloudellisia tukia, joita perheen on mahdollista saada, tarkastellaan juuri oleskelun keston valossa. Asioista kannattaa ottaa selvää jo hyvissä ajoin ennen kuin varsinaisesti pakkaa matkalaukut ja lähtee vieraille maille, jotta ehtii saada taloudelliset etuusasiat kuntoon ennen muuttoa.

Oikeutta suomalaiseen sosiaaliturvaan ei ole, mikäli perhe muuttaa ulkomaille tarkoituksenaan olla siellä vakinaisesti ilman paluuaikeita kotimaahan. Mikäli sitten oleskelu muussa maassa on tilapäistä ja perheen tarkoituksena on palata kotimaahan tietyn ajan kuluessa, perhettä pidetään näin ollen Suomessa vakituisesti asuvana ja näin se kuuluu myös suomalaisen sosiaaliturvan piiriin edelleen. Tällaisissa tapauksissa ulkomailla oleskelu saa kestää yhden vuoden verran. Perheellä on oltava kiinteät siteet Suomeen – esimerkiksi asunto – jolloin sosiaaliturvaoikeus säilyy. Mikäli perhe oleskelee muussa maassa joka vuosi yli puolet vuodesta, oikeudet sosiaaliturvan saamiseen päättyvät kolmen vuoden kuluttua.

Miltä pohjalta ja minkä seikkojen valossa sosiaaliturvaoikeutta tulkitaan?

Joskus se, millä perusteella ulkomaille lähdetään, voi aiheuttaa tulkintavaikeuksia sosiaaliturva-asioiden osalta, joten selvyyden saamiseksi on asianmukaisinta kääntyäesimerkiksi paikallisen KELAn toimiston puoleen. Jos suomalainen yritys lähettää esimerkiksi työntekijänsä toseen maahan ja hänen mukanaan seuraa perhe, kuuluvat tavallisesti kaikki tällaisessa tapauksessa edelleen suomalaisen sosiaaliturvan alaisuuteen. Jos perheen vanhemmista toinen menee myöhemmin kohdemaassa töihin ja työnantaja on paikallinen, muuttuu tilanne hänen osaltaan tällöin kohdemaan olojen mukaiseksi.

Ulkosuomalainen perheen tukia säätelevät erilaiset säädökset riippuen myös siitä, onko perhe EU-maassa vai jossakin EU:n ulkopuolisessa maassa vai maassa, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvan osalta jonkinlainen sopimus olemassa. Kaikista selvin tilanne on silloin, kun perhe asuu EU-maassa tai ETA-maassa, jotka ovat EU-maihin rinnastettavissa. Sosiaaliturvasopimusmaat ovat seuraavaksi selkein ryhmä. Näitä ovat muun muassa Yhdysvallat ja Kanada. Kaikkien muiden maiden kohdalla asioita tarkastellaan tapauskohtaisesti.

Suomesta maksettavat etuudet ulkosuomalaiselle perheelle

Tilapäisen oleskelun aikana Suomesta voidaan perheelle maksaa perhe-etuuksia Suomesta EU-maihin. Lasten kotihoidon tukea maksetaan myös jossakin muussa EU- tai ETA-maassa tilapäisesti olevasta lapsesta, kun edellytykset tuen myöntämiseen täyttyvät. Sveitsi ei ole erityissyistä kuitenkaan näiden maiden joukossa tässä vaiheessa. Mikäli lapsi saisi kotimaassa ollessaan niin sanottua kuntalisää, sitä ei kuitenkaan makseta ulkomailla olevalle perheelle, vaikka oleskelu olisikin vain tilapäistä. Lapsilisää sen sijaan maksetaan ulkomaillekin, jos oleskelu ei ole ulkomailla vakinaista.

Mitä tulee äitiys- ja vanhempainrahan saamiseen, on perheen äidin asuttava Suomessa ainakin 180 päivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Jos henkilö on vakuutettuna Suomessa, myös äiityspakkauksen voi saada ulkomaille. Saaja maksaa ainoastaan postituksesta aiheutuvat kulut.