Millainen hoito ja mitä lajikkeita saatavilla?

Vadelma kuuluu puolipensaisiin, joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena istutuksen jälkeen versot, joihin marjat sitten kehittyvät seuraavana vuonna. Versot marjovat vain yhden kerran ja ne kuolevat. Kuolleet versot täytyy leikata pois. Vadelma kuului itsepölyttäviin kasveihin. Ihanteellisin kasvupaikka vadelmalle on aurinkoinen ja suojaisa paikka, mutta se menestyy puolivarjossakin. Paras kasvualusta kasville on hapan maa-aines. Happamaksi mullan saa lisäämällä siihen kalkitonta turvetta. Lannoitukseen kannattaa käyttää puutarhan moniravinteisia, kalkittomia lannoitteita.

Vadelma istutetaan keväällä suoriin riveihin ja sopiva taimiväli on noin puoli metriä. Istutuskuopan täytyy olla tarpeeksi syvä, jotta juuret sopivat sinne hyvin. Istutusalueen ympärillä täytyy olla myös hyvää pehmeää, rikkakasvitonta maata, jotta kasvi pääsee tekemään uusia taimia. Juuret peitetään mullalla ja tiivistetään varovasti, jonka jälkeen kasvi kastellaan hyvin. Kasvin istutuksen yhteydessä versot leikataan noin 30 cm korkuisiksi. Maanpinnan voi peittää puunkuorijätteellä, turpeella tai pitää puhtaana haravoimalla, jotta rikkakasvien kasvua estetään.

Vadelmien versot ovat pitkiä ja hentoja, joten ne tarvitsevat tuet. Kun taimet on istutettu riviin, voidaan ne helposti tukea laittamalla pylväät kumpaankin päähän taimiriviä. Tämän jälkeen vedetään tukinaru molemmin puolin taimia, tukipylväästä toiseen. Vadema voidaan tukea myös sitomalla usean taimen latvaosat yhteen. Näin versot tukeutuvat toisiinsa muodostaen pyramidin.

Asker on lajike , joka pienikasvuinen ja -marjainen, mutta kestävä lajike. Voidaan kasvattaa aina V-vyöhykkeelle saakka. Marjojen maku on maukas, mutta sato on niukka. Muskoka on lajike, joka kasvaa reheväksi ja marjoo aikaisten. Hyvä lajike, jota voidaan viljellä V-vyöhykkeelle saakka. Marjat ovat kooltaan keskikokoisia. Ottawa on myöhään marjova ja voimakaskasvuinen. Marja on kookas ja hiukan happaman makuinen, mutta sato on runsas. Marjat ovat rakenteeltaan kiinteitä, joten ne sopivat hyvin myös pakastettaviksi. Kasvaa V-vyöhykkeelle saakka. Preussen vadelma on yleisin ja tunnetuin maassamme kasvatettavista vadelmalajikkeista. Marjat ovat makeita, pehmeärakenteisia ja lajike kantaa runsaan sadon aikaisin. Menestyy III-vyöhykkeelle saakka, mutta lajike on heikompi kestämään kasvitauteja, kuin muut vadelmalajikkeet. Tämä vadelmalajike soveltuu parhaiten käyttöön tuoreena. Rikala on voimakaskasvuinen vadelma lajike, joka tuottaa satoa aikaisin, runsaasti ja pitkään. Marjat soveltuvat tuorekäyttöön sekä pakastukseen, sillä se on rakenteeltaan kiinteä. Tämän lajikkeen vadelmaa voidaan viljellä IV-vyöhykkeelle saakka.