Suuria makeita mustikoita

Pensasmustikkaa on yhä vähän kotipuutarhoissa, mutta suosio on varmasti kasvussa. Pensasmustikka on lähtöisin Pohjois-Amerikasta. Siellä lajikkeet saattavat kasvaa yli kolmen metrin korkuisiksi pensaiksi, mutta Suomessa talvehtivat vain matalammat puolikorkeat lajikkeet.

Vaatimukset

Pensasmustikka viihtyy hieman lämpimämmissä paikoissa kuin metsämustikka. Sen kasvupaikka on parhaimmillaan kosteahko ja turve sopii sen kasvualustaksi erittäin hyvin. Katteella peitettynä maaperä pitää paremmin kosteutta. Kotipuutarhuri voi lannoittaa pensasmustikoita vaikkapa kahvinporoilla.

Pensaita ei yleensä tarvitse leikata. Lumen suojassa oikein valittu pensasmustikkalajike talvehtii hyvin. Kukinta tapahtuu hieman myöhemmin kuin metsämustikalla. Pensaita kannattaa istuttaa vähintään kahta eri lajiketta, niin satoa saadaan enemmän.

Marjoja

Pensasmustikan marjat ovat vähintään kaksi kertaa tavallista mustikan marjaa suuremmat ja maistuvat miedommille. Erona metsämustikkaan on, että pensasmustikan mehu ei tahraa. Se on vesiliukoista. Satoa pensaat antavat elo syyskuussa ja marjat voi pakastaa.

Lajikkeita on useita ja niistä Aino on täysin kotimainen risteytys. Pensaat kasvavat 70 – 80 cm korkeiksi ja metrin leveiksi. Pensasta kohti satoa saadaan noin 1-2 kiloa. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi Alvar, North Country ja Saint Cloud. Lajikkeen valinnassa tulee tarkasti pitää huolta, että lajike soveltuu kyseiselle vyöhykkeelle.