Mitä marjoja ja hedelmiä voi kasvattaa omalla pihalla?

Monien vanhojen pihojen komistuksena on omenatarha, jonka katveessa viihtyvät viinimarjapensaat. Hedelmäpuu voi toki hyödyn lisäksi olla etenkin kukkiessaan nuorenkin pihan kaunistus. Pienille pihoille on saatavissa myös kääpiökokoisia runsaan sadon tuottavia omenapuita. Kirsikka-, luumu- ja päärynäpuut ovat koristeellinen lisä marjojen ja hedelmien tuottajina.

Hedelmäpuut sopivat eteläisimmän Suomen pihoille. Arimmat lajit viihtyvät vain Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, ja kestävimpienkin omenalajikkeiden kasvualue loppuu Pohjanmaalta pohjoiseen mentäessä.

Makoisat marjamehut ja –hillot voi keittää oman pihan antimista. Kunhan valoa ja lämpöä on kesän aikana riittävästi, notkuvat viinimarjapensaiden oksat runsaasta sadosta. Moni on valmistanut myös viiniä oman pihamaan marjoista. Vadelmatarha sopii hyvin myös kotipihalle. Taimet voi istuttaa tiheään ja tukea aitaukseen. Omalle pihalle voi perustaa myös oman mansikkapaikan. Jos kokonaisen mansikkamaan hoitaminen on työlästä voi kahvipöydän koristeena olla vaikka amppelimansikoita. Pensasmustikat ovat kotipihan marjamaan uusimpia satoisia tulokkaita.

Alkukesän iloja ovat raparperit, joiden varsista syntyvät kesän ensimmäiset tuorekiisselit ja leivonnaiset.