Miten hoidan karviaispensaita?

Karviainen on herkullinen marja, jota voidaan nauttia suoraan tuoreena, pakastaa, valmistaa mehuksi, hyytelöksi tai hilloksi. Marja on hyvä säilyvyydeltään ja kaunis ulkonäöltään. Maassamme kasvavat lajikkeet marjovat keltaisia, vihreitä tai punaisia marjoja. Karviainen tarvitsee valoisan, ilmavan ja runsasmultaisen kasvualustan viihtyäkseen. Hallanarkoja kasvupaikkoja kannattaa välttää, sillä pensas kukkii jo aikaisin keväällä ja kylmyys saattaa vahingoittaa kukintoja. Vaikka karviainen on pensas, voidaan siitä leikkaamalla kasvattaa puumainen. Karviainen soveltuu kasvatettavaksi myös ruukussa ja soveltuu siten vaikka parvekkeelle.

Karviaista voidaan lisätä pistokkaista, taimista tai taivukeversoista. Lisäys kannattaa tehdä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Istutuksen yhteydessä kannattaa käyttää hyvää lannoitettua maa-ainesta ja suojata taimen juuristo ja ympäristö kuorijätteellä tai turpeella, jotta kosteus säilyisi kasvu-alustassa mahdollisimman hyvin. Pistokkaista lisäämistä kannattaa käyttää pienimarjaisille yksilöille. Pistokkaat leikataan emopensaasta elokuussa, jolloin leikataan uusi verso, jonka mukana on hiukan edellisen vuoden vanhempaa kasvustoa. Pistokkaat istutetaan kasvatusastiaan tai lavaan hyvämultaiseen alustaan juurtumaan. Verso saa juurtua kasvatuspaikassaan noin kaksi vuotta, jonka aikana se kasvattaa tarpeeksi juuria, jotta se voidaan istuttaa oikealle kasvupaikalleen.

Taivukeversoista lisätään taivuttamalla edellisen vuoden kasvusto oksaa katkaisematta maahan latvaosastaan siten, että latvan kärkiosa jää maa-aineksen ulkopuolelle ja osa peitetään multaan. Oksa voidaan tukea maahan koukun avulla pysymisen varmistamiseksi. Taivukeversosta lisääminen kannattaa tehdä keväällä ja kesän aikana multaa lisätään kasvukohdan päälle. Istutus alkaa kasvaa melko nopeasti uusia versoja ja juuria peitettyyn kohtaan. Syksyllä tai seuraavana keväänä se voidaan katkaista emopensaasta ja uudet versot istutetaan kasvatusastiaan, jossa niiden annetaan juurtua vielä seuraavaan kevääseen saakka, jolloin ne sijoitetaan lopulliselle kasvupaikalleen.

Taimet kannattaa istuttaa kasvupaikalleen noin kahden metrin välein, jotta niille jää tarpeeksi tilaa. Karviaispensaat on hyvä tukea kasvupaikallaan joko kehikolla, jotta oksat eivät pääse painumaan maahan saakka ja varsinkin puumainen karviainen tulee tukea varrestaan. Karviainen kannattaa leikata ensimmäisen kerran jo heti seuraavan vuoden keväällä istutuksesta. Tällöin se voimistaa kasvuaan ja lisää haaroittumista juuresta saakka. Kasvun aikana kannattaa kuitenkin tarkkailla että oksiin ei tule liian tiheästi uusia versoja sillä pensas tarvitsee kuitenkin ilmavuutta kasvaakseen hyvin marjovaksi yksilöksi. Ylimääräiset versot kannattaa poistaa alku- tai keskikesällä. Kevään leikkauksen yhteydessä kannattaa poistaa kaikki kuivat, huonokuntoiset ja maahan painuneet oksat oksan haarasta. Karviaispensas kannattaa pitää ilmavana ja tarpeeksi harvana jotta oksan alueet saavat aurinkoa. Liika tiheys ja varjoisuus aiheuttavat karviaismätää, joka on huonosti hoidetun pensaan pahin kasvitauti.

Karviainen kannattaa lannoittaa keväisin kaliumia sisältävällä lannoitteella. Lannoitteessa ei ole hyvä olla typpeä, koska se lisää pensaalle haitallista tuuheuden kasvua. Käyttää voi myös marjakasveille tarkoitettuja moniravinne lannoitteita. Karjanlantaa voi myös käyttää noin 4 vuoden välein.