Kahvinkeittimen puhdistus ja käyttö

Miten kahvinkeitin pidetään puhtaana?

Kahvinkeitin porisee monessa kodissa monta kertaa päivässä, usein aina aamusta alkaen iltahämärään asti. Kahvinkeittimen tiheän käytön takia sitä tulee myös hoitaa hyvin ja puhdistaa säännöllisesti, jotta kahvinautinto olisi aina yhtä makoisa.

Kahvi on tuoreena parasta, joten sitä ei tulisi seisottaa pannussa viittä minuuttia pitempään. Kerralla kannattaa keittää niin täysi pannullinen kahvia kuin suinkin mahdollista, sillä vain muutamia kupillisia keitettäessä veden suodattumisnopeus voi jäädä liian alhaiseksi. Tällöin kahvin kaikki aromit eivät välttämättä ehdi suodattua valmiiseen kahvijuomaan. Kun kahvi on nautittu, ei tyhjää pannua saa laittaa takaisin kuumalle levylle, vaan levyn on annettava jäähtyä. Ylijäänyt kahvi kannattaa heittää pois pannussa seisomasta, jotta se ei ehdi pinttyä pannun sisäpintaan kiinni. Pannu tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, koska kahvin sisältämät rasvat jäävät muuten eltaantumaan pannun pintaan – pelkkä vedellä huuhtelu ei rasvaan tehoa. Pannu sekä keittimen irrotettavat osat voidaan pestä joko astianpesukoneessa tai käsitiskiaineen ja harjan avulla.

Kahvinkeittimen vesisäiliöön voi joskus kerääntyä sakkaa. Tämä lika on peräisin pesemättömästä pannusta, jolla mitataan vettä säiliöön kahvinkeittoa varten. Säiliön voi puhdistaa astianpesuaineella ja harjalla, kunhan laitteen verkkojohto on ensin irrotettu seinästä. Puhdistus tulee suorittaa varoen, jotta laitteen sähköosat eivät kastu. Tämän jälkeen keittimessä keitetään pelkkää vettä useampi pannullinen pesuaineen pois saamiseksi.

Pari kertaa vuodessa kahvinkeitin on syytä puhdistaa kalkkisaostumista, jos toimenpidettä ei ole kielletty keittimen käyttöohjeissa. Saostumat hidastavat keittimen toimintaa ja huonontavat kahvin laatua, ja ne on helppo tunnistaa keittimen muuttuneesta äänestä tai pidentyneestä keittoajasta. Puhdistus voidaan tehdä kaupasta löytyvillä kalkinpoistoaineilla, keitinveteen sekoitetulla ruokasoodalla tai etikka-vesiseoksella. Soodaa käytetään noin 2-3 rkl pannulliseen vettä, kun taas etikkaa ja vettä sekoitetaan toisiinsa puolet ja puolet. Vesisäiliö täytetään soodaliuoksella tai etikkavedellä, minkä jälkeen kahvinkeitin laitetaan päälle. Pesuvesi lasketaan keittimestä läpi kaksi kertaa ja sitten keittimessä keitetään useampi kannullinen puhdasta vettä, jotta irronnut lika huuhtoutuu pois. Soodavedellä voi puhdistaa myös pannun ulkopinnan ja keittolevyn.

Pesu-urakan jälkeen maistuvatkin sitten jälleen puhtaalla keittimellä kiehautetut kahvit.