Kysymyksiä ja vastauksia viihde-elektroniikasta

Mitä on hyvä tietää?

K: Kannattaako TV:tä sammuttaa pääkatkaisijasta yöksi? V: Totta kai! Monestakin eri syystä. Jos sattuu tulemaan joku vika yön aikana, ei syty itsekseen palamaan. Yleensäkin sellaisissa koneissa, jotka sammutetaan yöksi on vähemmän vikoja. Myöskin demagnetointikäämit käynnistyvät kylmäkäynnistyksen aikana ja näin ollen estävät magnetoitumista. Lisäksi vielä TV kerää vähemmän pölyä, jos se on yöt sammutettuna pääkatkaisijasta.

K: Tarvitseeko minun maksaa televisiolupaa, jos katselen vain videoita tai DVD:tä? V: Jos TV on helposti kytkettävissä antenniin, joutuu maksamaan luvan. Jos TV:stä ja videoista on poistettu viritin ja poistotoimenpiteistä on virallinen todistus, ei tällöin lupaa tarvitse maksaa.

K: Voiko TV räjähtää? V: Ei yhtäkkiä kesken katselun räjähdä. Jos syttyy palamaan, voi se kuumuuden vuoksi jopa räjähtää.

K: TV:ssäni on himmeä kuva. Kuinka paljon TV:tä rasittaa, jos pidän kontrastin ja valoisuuden lähes täysillä? V: Kontrastin täysillä pitäminen rasittaa tosi paljon. Kuvaputki voi kulua loppuun jo parissa kolmessa vuodessa. Kirkkaussäätö ei rasita niin paljon.

K: Miksi televisioni ei muista ääni-, kuva-, tai kanavasäätöjä, vaan kadottaa ne kun sammutan virrat? V: Jos asetuksia ei ole tallennettu muistiin, ne menevät hukkaan kun virrat sammutetaan. Jos kanavat menevät myös hukkaan tallennuksesta huolimatta, voi muistiakku olla rikki. Muistiakkuongelmia esiintyy varsinkin vanhoissa Philipsin TV:ssä.

K: Kun katson VHS-videota, kuva värisee. Sama toistuu vaikka kasetti olisi uusi. Mikä on vialla? V: Kuvapää on todennäköisesti likainen.

K: Televisio ei anna säätää äänenvoimakkuutta tarpeeksi isolle. Missä vika? V: TV on todennäköisesti ns. ”hotellitilassa”, jolloin volumea ei voi säätää kovin suurelle. Jos käyttöohjeesta ei löydy tietoa hotellitilan poistamiseksi, ota yhteys huoltoon.

K: Voiko ukkonen iskeä antennipiuhan kautta? V: Voi, mutta se on erittäin epätodennäköistä. 99% ukkosvioista tulee sähköverkon kautta.

K: Minulla on vikavirtasuojakytkin. Suojaako se ukkoselta laitteitani? V: Ei suojaa. Virtajohdon seinästä pois ottaminen on varmin tapa säästyä ukkosvioilta.

K: Televisiossani ei ole Teksti-TV:tä. Onko sitä mahdollista saada asennettua näin jälkikäteen? V: Vanhoihin televisioihin on joihinkin mahdollista saada. Kannattaa ostaa digiboksi, jolloin saa Teksti-TV:n.

K: Televisioruudussa näkyy outoja väriläiskiä. Mitä ne ovat ja miten ne saa pois? V: Kuvaputki on magnetoitunut. Sammuta TV pääkytkimestä ja odota vähän aikaa. Käynnistä uudelleen. Tarkista myös, ettei TV:n lähellä ole magneettisia laitteita (kaiuttimet yms). Jos em. toimenpide ei auta, ota yhteys huoltoon.