Antibioottikuurin aiheuttamien sivuoireiden hoito

Miten hoidan antibiootin aiheuttamia sivuoireita?

Antibioottien käytön aikana saattaa usein esiintyä ruoansulatuskanavan oireita, kuten ripulia ja useille naisille antibioottikuuri aiheuttaa emättimen hiivatulehduksen. Näitä oireita voi kuitenkin ehkäistä kuurin aikana erinäisillä toimenpiteillä.

Antibioottikuuri sekoittaa elimistön bakteerikantaa

Antibiootit tappavat huonojen bakteerien lisäksi elimistön normaalin toiminnan sekä vastustuskyvyn kannalta tärkeitä hyviä bakteereita, joita löytyy paljon suolistosta. Antibiootit häiritsevät myös emättimen bakteerikantaa, minkä vuoksi yllämainitut oireet ovat tyypillisiä kuurin yhteydessä tai sen jälkeen.

Ripulin ja muiden suolisto-oireiden ehkäiseminen

Suoliston suojaamiseksi kannattaisi jo heti antibioottikuurin aloitusvaiheessa alkaa käyttää maitohappobakteerivalmisteita, joita löytyy markkinoilta nykyään todella runsaasti. Tärkeää on valita valmiste, jonka maitohappobakteerit kestävät vatsan happamuutta ja selviävät siten kohteeseensa eli paksusuoleen saakka tuhoutumatta. Lisäksi maitohappobakteereita kannattaa nauttia runsaasti, jotta niiden teho varmistuu.

Valmisteissa varaa valita

Hyviä valmisteita ovat mm. PROBIOOTTIplus, Colon Clear, DDS+ ja lapsille suunnattu DDS Junior. Lisäksi markkinoilla on lukuisia muita erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, joiden teho ja hinnat vaihtelevat.

Hiivatulehdus kuriin

Maitohappobakteerivalmisteet ehkäisevät ripulin lisäksi myös emättimen hiivatulehdusta. Jos tulehdus kuitenkin iskee, kannattaa kokeilla erilaisia emättimeen asetettavia puikkoja tai kapseleita, kuten Gynophilus, Ecovag, Gynocaps tai Vivag female.

Ruokavalio hoidon tukena

Ruokavaliota kannattaa myös tarkkailla oireiden välttämiseksi. Jogurtista ja muista hapanmaitotuotteista on hyötyä. Kun taas kaikenlainen nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävä ravinto, kuten sokeri, valkoisista jauhoista valmistetut viljatuotteet, sokeroidut valmisteet jne. on omiaan lisäämään bakteereiden riehumista elimistössä. Hankalissa tapauksissa hiivalääkitys voi olla paikallaan.