Särkylääkkeet ja kipukierre

Tuleeko särkylääkkeitä käyttää kiputiloissa?

Vamma aiheuttaa useimmiten kipua. Se on otettava huomioon sekä vamman alkuvaiheen paranemisessa että toipumisvaiheen kuntoutuksessa. Tietty määrä kipua on kestettävä vamman aiheuttaman kuntoutuksen aikana, mutta kipu aina hyvä mittari. Se kertoo, mitä keho kestää ja mitä ei. Kipua oppii sietämään, mutta kivun taso on opittava tuntemaan.

Kun vamman aiheuttamiin kipuihin syödään voimakkaita kipua ja tulehdusta poistavia lääkkeitä, on niiden vaikutus otettava huomioon kuntoutusohjelmassa. Kipu kertoo elimistön rajoista ja lääkkeet saattavat siirtää kipurajaa vamman kannalta ylimitoitetulle tasolle. Usein vamma voi jopa syntyä, koska pieneen oireeseen on syöty kipulääkettä. Näin oire peittyy, eikä kehon viestiä huomioida. Liikelaajuudet voidaan kipulääkkeiden avulla saada normaaliksi, vaikka kivun syy vaatisi ehdottomasti pienempää liikelaajuutta. Näin kivun syytä ei huomioida ja kipu jatkuu ja saattaa pahentua.

Kipukierre on tuttu varsinkin pitkäkestoisten rasitusvammojen synnyssä. Pieni kipu jätetään huomioitta ja rasitusvamma pääsee syntymään. Kun kipu peitetään, voi kivun syy myös muuttua krooniseksi. Akuuttiin vammaan määrätään usein tulehduskipulääkettä, jotka on syytä lääkärin ohjeiden mukaan ottaa. Esim. nivelsiteen repeämässä tai lihaksen venähdyksessä vahingoittuneelle alueelle syntyy tulehdustila. Tulehduksen aiheuttama turvotus vähenee tulehduskipulääkkeillä ja paine vahingoittuneella alueella pienenee. Tämä edistää toipumista. Joskus kipu on vamman alueella niin suuri, että kuntoutuksen vaatima mobilisointi (liikkeeseen saaminen) on mahdollista vain kipulääkkeiden avulla.Särkylääkkeiden ja erityisesti tulehduskipulääkkeiden käyttö edistää toipumista, kun niiden käyttö on harkittua. Ongelmallisempi alue onkin itsehoitolääkkeiden käyttö. Kipu voi olla merkki liikkujan tai urheilijan suorittamista vääristä liikeradoista, jotka vasta vuosien harjoituksen jälkeen alkavat lopulta vaivata kehoa. Kun kipua alkaa tuntua, ei siis kannata rynnätä ensitöikseen lääkekaapille, vaan tutkia, mistä kipu johtuu.

Kivun syyn peittäminen särkylääkkeillä on monen kipukierteen alkulähde. Kaikilla liikkujilla on satunnaisia kiputuntemuksia. Ne kannattaa ottaa huomioon heti. Varsinkin jos kipu on toistuvasti samalla alueella tai kipu liikkuu säännöllisesti tiettyjen nivelien välillä. Esimerkiksi nilkan kipu saattaa kadota ja seuraavana päivänä polvi oireilee. Kun kipu häviää polvesta ja seuraavaksi lonkka oireillee tai jos kipu palaa takaisin nilkkaan, on syytä tarkistaa, löytyykö raajoista asentovirheitä.

Kun urheilija huomaa säännöllisesti jonkun kehon osan olevan kiputilassa, kannattaa virheasennot tarkistuttaa.