Mistä aiheutuu matala verenpaine?

Termiä matala verenpaine käytetään verenpaineesta, joka on poikkeuksellisen tai vaarallisen alhaalla. Suunnilleen alle 120/70 mmHg oleva verenpaine voidaan luokitella matalaksi. Matalan verenpaineen aiheuttamia oireita ovat huimaus, päänsärky, liika hikoilu, sydämen tykytykset, väsymys, mahdollisesti huono ääreisverenkierto sekä käsien ja jalkojen puutuminen sekä tunnottomuus. Matala verenpaine saattaa aiheuttaa jopa pyörtymisen esimerkiksi noustaessa liian nopeasti seisomaan.

Syitä matalaan verenpaineeseen

Matalaa verenpainetta voivat aiheuttaa esimerkiksi jotkin lääkkeet, kuten depression hoitoon käytettävä diazepam, sydämen toimintahäiriöt, verenhukka, nestehukka, hypotermia, veren matala happipitoisuus, metabolinen tai respiratorinen asidoosi.

Yleensä kuitenkin puhuttaessa matalasta verenpaineesta, on kyseessä synnynnäinen taipumus eikä verenpaine laske hengenvaarallisen matalaksi. Synnynnäisesti matala verenpaine suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta, mutta aiheuttaa toisaalta kiusallisia vaivoja. Joillakin matalan verenpaineen omaavilla synnynnäisesti matala verenpaine saattaa olla täysin ”oireeton” ja juuri normaali verenpaine.

Matalan verenpaineen hoito vähäistä

Lääketieteellä ei ole juurikaan tarjottavanaan keinoja matalan verenpaineen hoitamiseksi. Yleensä verenpaine myös iän myötä nousee, joten tämän oletetaan korjaavan ongelman. Lisäksi suolan käyttöä kehotetaan olemaan rajoittamatta paljoa. Luontaishoitojen puolella on joitain keinoja, kuten ruoka-aineita sekä yrttejä, joilla matalaa verenpainetta pyritään korjaamaan.