Mikä on huuliherpes?

Huuliherpes, toiselta nimeltään yskänrokko on herpes simplex -viruksen aiheuttama, toistuva tulehdus huulessa. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se tarttuu pisara- tai kosketustartuntana. Huuliherpes on hyvin yleinen ja vaivaa useita ihmisiä koko elämän ajan.

Oireet

Herpes simplex -virus aiheuttaa kirveleviä rakkuloita huuliin ja suuhun. Usein huuliherpes uusiutuu, sillä kun virus pääsee kerran elimistöön, se myös jää sinne. Pääosin virus on oireeton, mutta silloin tällöin se aktivoituu, esimerkiksi stressin, kuukautisten tai flunssan yhteydessä. Tuolloin ihmisen immuniteetti on alentunut ja tämä antaa herpesvirukselle mahdollisuuden aktivoitua ja saada oireet aikaan.

Oireet tunnistaa helposti, sillä ensimmäiseksi huuleen tulee kutinaa, punoitusta ja kirvelyä, joiden jälkeen vasta ilmestyy rakkuloita. Aluksi rakkulat ovat väriltään kirkkaita ja muutaman päivän sisällä ne kehittyvät kellertäviksi ruviksi, jotka myöhemmin putoavat pois. Huuliherpes kiusaa yleensä parista päivästä muutamaan viikkoon.

Hoitaminen

Huuliherpekseen saa apteekista voiteita, joilla oireita voidaan lievittää ja lyhentää taudin kestoa. Hoito kannattaa aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmestyttyä. Jos kyseessä on vakavampioireinen huuliherpes, tablettilääkitystä voidaan harkita. Rakkuloita ei tulisi kosketella kuin voiteiden levittämisen yhteydessä ja silloinkin kädet tulee pestä hyvin.

Milloin lääkäriin?

Huuliherpes on helppo tunnistaa itse, mutta mikäli rakkulat leviävät myös nenään ja silmiin tai niistä vuotaa paksua limaa, on lääkäriin otettava yhteyttä. Atoopikoille voi huuliherpeksen yhteydessä ilmestyä muitakin tulehduksia, jotka yleensä vaativat lääkärintarkastusta. Myös sellaiset ihmiset, joilla on immuniteettihäiriöitä, ovat alttiimpia muillekin ongelmille ja lääkärin apua saatetaan tarvita.