Millainen ihotauti on ruusu?

Erysipelas, eli ruusu, on ihon ja ihonalaiskudoksen bakteeritulehdus, jonka yleisin aiheuttaja on streptokokki-bakteeri. Joskus myös staphylococcus aureus-niminen bakteeri voi olla ruusuinfektion takana. Bakteeri pääsee ihon rikkoutuman kautta ihon sisälle. Rikkoutumat yleensä ovat muualla kuin mihin varsinainen ruusu ilmestyy. Ruusu on varsin yleinen sairaus.

Ruusu oli hengenvaarallinen 1800-luvun alussa. Se oli yleinen ja esiintyi epidemioina, jollaisina se ei enää nykyisin esiinny. Ruusun hoito edistyi 1882 bakteerin eristämisenä ja 1940-luvulla penisilliinin käyttö paransi ruusun hoitoa. Nykyään ruusu on helppo todeta ja se hoidetaan antibioottikuureilla.

Miten ruusu oirehtii?

Oireet ilmenevät nopeasti ja äkillisesti, muutamien tuntien kuluessa. Iho punoittaa voimakkaasti ja paikallisesti, myös turvotus on tavallista. Esiintymispaikoista sääri on yleisin, mutta ruusu voi olla myös yläraajoissa tai kasvoilla. Yleisoireet sopivat myös ruusuun, korkea kuume, pahoinvointi ja päänsärky. Punoittava alue on tarkkarajainen. Ruusu voi levitä, sen takia hoito pitäisikin aloittaa mahdollisimman pikaisesti taudin toteamisesta. Pahaksi mennyt ruusu voi johtaa munuaistulehdukseen, sydänlihastulehdukseen tai keuhkokuumeeseen, vaikka tämä ei olekaan kovin yleistä.

Miten ruusu hoidetaan?

Yleensä ruusu hoidetaan sairaalahoidossa vuodelevolla. Erittäin tärkeää paranemisen kannalta on nopea ja riittävän pitkä hoito. Yleensä lääkäri tunnistaa jo kuvan perusteella ruusun eikä laboratiotuloksia oteta ennen antibioottikuurin aloittamista. Diagnoosi kuitenkin usein varmistetaan laboratiokokeilla ja verikokeista tutkitaan CRP, senkka ja valkosolut, jotka ovat yleensä koholla. Penisilliiniä käytetään lihakseen pistämällä tai suonen sisäisesti. Allergisille potilaille käytetään esimerkiksi klindamysiiniä. Suun kautta annosteluun siirretään kuumeen laskettua. Antibioottikuuritus on pitkä, uusiutumisriskin takia ja mahdollisten jälkiseuraamusten välttämiseksi.

Millainen ennuste ruusun saaneilla on?

Ruusu voi uusiutua useammankin kerran, mikäli tulehdus syntyy. Mikäli tulehdus on vakava, se voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. Antibioottihoidot ovat paljon vähentäneet riskejä, mutta ne ovat kuitenkin olemassa.