Mitkä ovat etätyön edut työntekijälle?

Vähemmän työmatkoja: Etätyön myötä työmatkat joko vähenevät tai jäävät kokonaan. Vähentyneiden työmatkojen myötä ei tarvitse myöskään kärsiä ruuhkaliikenteestä ja sen aiheuttamisista jonoista. Etätyön myötä myös työmatkakustannukset pienentyvät. Nykyisillä bensiinin hinnoilla tämä on omaa autoa käyttävälle reilu taloudellinen huojennus. Etätyötä tekevä säästää myös runsaasti aikaa, sillä työmatkoihin käytetään keskimäärin liki kolme tuntia päivässä. Vuositasolla laskettuna tämä on reilut kolme työkuukautta vuodessa. Stressi vähenee: Etätyötä tehdessä ei tarvitse stressata ehtiikö linja-autoon, maanalaiseen tai junaan. Myöskään siitä ei tarvitse ottaa paineita, ehtiikö viedä lapset päivähoitoon tai joutuuko lähtemään töistä kesken työtehtävän ehtiäkseen linja-autoon tai junaan. Kaikki nämä tekijät aiheuttavat turhaa stressiä. Etätyössä niitä ei ole. Työrauha: Etätyö takaa työrauhan. Etätyöntekijä voi suunnitella tehtävänsä ja aikataulunsa omaa tahtiin. Kotona työskenteleminen on siitä mukavaa, että siellä ei tule työtoverien tai asiakkaiden keskeyttämäksi, vaan työnsä saa tehdä rauhassa. Miellyttävä työympäristö: Omaan asuntoon voi pienellä vaivalla luoda toimivan työhuoneen, joka on sisustettu ja kalustettu juuri omien mieltymysten mukaan. Miellyttävä työympäristö vaikuttaa huomattavasti työnteon mielekkyyteen. Kotona työtä tekeminen mahdollistaa myös sen, ettei ei tarvitse pukeutua työasuun tai muuten pohtia aamulla sopivaa asuvalintaa, vaan töitä saa tehdä mukavissa vaatteissa.

Etätyö kotona takaa myös työrauhan. Etätyöntekijä voi suunnitella tehtävänsä ja aikataulunsa omaa tahtiin. Kotona työskenteleminen on siitä mukavaa, että siellä ei tule työtoverien tai asiakkaiden keskeyttämäksi, vaan työnsä saa tehdä rauhassa.

Joustava työaika: Etätyö mahdollistaa sen, että voi itse rakentaa täysin uudella tavalla työ- ja vapaa-aika käsityksen. Konttoriaika ei velvoita. Töitä voi tehdä rauhassa vaikkapa muutaman tunnin aamupäivällä, pitää taukoa iltapäivällä ja jatkaa työn tekemistä illalla. Etätyö mahdollistaa juuri itselle sopivat työajat. Lapset eivät tarvitse iltapäivähoitajaa: Etätyö mahdollistaa sen, että joku on kotona lasten tultua koulusta. Lapsille tämä työmuoto on varmasti mukava ja turvallinen. Kotona etätyötä tekevä ehtii hyvin jutella lasten kanssa päivän tapahtumista, valmistaa välipalaa ja jatkaa sen jälkeen työnsä tekemistä.

Etätyö mahdollistaa myös joidenkin kotiaskareiden tekemisen työn lomassa. Voit tehdä työtä samanaikaisesti, kun olet laittanut pesukoneen pyörimään. Työaikaa ei mene monta minuuttia hukkaan, kun koneen pysähdyttävä voit laittaa pyykin kuivumaan.

Parempi itsetunto ja vastuullisuus: Etätyö parantaa itsetuntoa ja opettaa vastuuseen. Se vaatii tekijältään suurempaa vastuuta työtään kohtaan, kuin fyysisellä työpaikalla työskentely. Sinuun luotetaan osaamisesi kautta. Etätyön myötä oppii nopeasti itse ratkaisemaan esimerkiksi vaikeammatkin tekniset pulmat, mikä tekee hyvää itsetunnolle.