Oman alan kesätyöt

Haluatko omalle alallesi töihin?

Usein kesätöihin haetaan omalle opiskelualalle. Tästä on luonnollisesti hyötyä sekä työnantajalle että -tekijälle: Työnantaja saa palvelukseensa tulevan asiantuntijan, jolla jo on jotakin kokemusta tai ainakin teoriatietoa alasta. Työntekijä puolestaan saa arvokasta työkokemusta alalta. Kokemuksesta on jatkossa hyötyä muita töitä hakiessa – oli kyse sitten seuraavasta kesätyöstä tai varsinaisesta työsuhteesta valmistumisen jälkeen.

Oman alan töitä on hankalaa saada vielä ensimmäisten opiskeluvuosien jälkeen, sillä kokemus ja tietotaito ovat valttia myös kesätöissä. Hakea toki kannattaa aina, ja joskus pieni ja tuntematon työnantaja voi osoittautua hyväksi paikaksi harjoittaa taitojaan ja kasvattaa CV:tään.

On myös olemassa aloja, joiden töitä ei yksinkertaisesti ole kesäisin tarjolla. Esimerkiksi opettajan töitä ei joitakin opistoja lukuun ottamatta ole tarjolla kesäisin. Moni tuleva opettaja on kuitenkin toiminut kasvatusalan tehtävissä, esimerkiksi kesäleirien ohjaajana. Tuleva insinööri taas voi ottaa tuntumaa teollisuusmaailmaan toimimalla ihan liukuhihnalla haalarihommissa ensimmäiset kesänsä. Kun jalka on yrityksen oven välissä, on tulevaisuudessa mahdollista saada jo inssin hommia.

Oppilaitokset tarjoavat myös harjoittelupaikkoja tai tukevat muualla suoritettavaa harjoittelua. Oppilaitos sitoutuu maksamaan osan harjoittelijan palkasta ja työnantaja saattaa maksaa siihen päälle hieman ekstraa. Palkka on usein huonompi kuin varsinaisella kesätyöntekijällä, mutta kokemus on jatkossa suuri plussa CV:ssä. Tietoa harjoitteluista voit kysyä omasta oppilaitoksestasi.