Työsopimus ja kesätyöntekijän oikeudet

Mitkä ovat kesätyöntekijän oikeudet?

Kun olet löytänyt töitä, muista heti alkuvaiheessa vaatia mustaa valkoiselle. Työsopimuksessa tulee ilmetä seuraavat asiat: palkka, työaika (montako tuntia viikossa ja työsuhteen kesto), työtehtävä ja mahdollinen koeaika. Tällöin sinulla on todistus siitä, että ryhdyt palkalliseen työhön kohtuullisin edellytyksin.

Yrityksen luottamusmies on myös kesätyöntekijän edustaja. Häneltä voi kysyä asioista, jotka ihmetyttävät - tietenkin luottamuksellisesti. Usein luottamusmies hoitaa myös ammattiliittoon liittyvät asiat. Mikäli tulee jatkaneeksi samassa paikassa ja samalla alalla useammankin kesän, kannattaa liittyä liiton jäseneksi. Jäsenmaksua 10 kuukautta maksettuaan on oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, ja tuota 10 kuukautta voi kerätä usean kesän aikana. Luottamusmieheltä saa myös tietoa alan minimipalkasta, jota kokemattomankin usein pitäisi saada (riippuu alan TES:sta).

Työsuhteen loputtua pidä huoli siitä, että olet saanut asianmukaisen palkan lisineen ja lomarahoineen. Myös kesätyöntekijä on oikeutettu lomakorvaukseen, mikä maksetaan lähes poikkeuksetta rahana viimeisen palkan yhteydessä. Joskus myös kesätyöntekijä on oikeutettu ns. pekkaspäiviin. Näistäkin asioista voit kysyä työpaikkasi luottamusmieheltä.