Kannattaako kuva valmistaa itse?

Digitaalisen valokuvauksen ja kuvankäsittelyohjelmien yleistymisen myötä on myös valokuvia ryhdytty vedostamaan entistä useammin kotioloissa. Digitaalisen kuvauksen etuna onkin se, että vedoksiksi voi työstää ainoastaan todella paperikuviksi haluamansa otokset. Kuvan tulostaminen onnistuu usein suoraan kameran muistikortista, jolloin tavallisen kymppikuvan saa käteensä jo nopeasti kuvaamisen jälkeen.

Kuvan tulostaminen onnistuu toki tavallisella yleistulostimellakin, mutta ken toivoo saavansa todella laadukkaita kuvia ja on valmis tähän myös jonkin verran sijoittamaan, voi hankkia käyttönsä erityisesti kuvien valmistukseen tarkoitetun tulostimen. Lisäkustannuksia kuvien tulostajalle aiheutuu valokuvalaatuisten paperien hankinnasta. Mustesuihkutulostimet kuluttavat myös väriä, joiden hinta saattaa nousta melko korkeaksikin. Ennen tulostinhankintoja onkin syytä verrata eri valmistajien tulostimien ominaisuuksia, paperien ja värin hintaa sekä laskea yksittäiselle tulosteelle arviohinta.

Varsin kohtuuhintaisia tulosteita voi tehdä kotioloissakin, etenkin jos valmistaa enintään A4-kokoisia kuvia. Tätä suurempia tulosteita valmistava laite on hinnaltaan jo huomattavasti kalliimpi. Kuvan laatuun vaikuttaa mm. paperille leviävän värin tiheys. Riittävän pieninä hiukkasina tulostuva väri tuo esiin sävyjä ja maalaa pinnan tasaisesti.

Kuvia tulostettaessa väriä kuluu paljon. Jos tulostimeen on ostettavissa erilliset värisäiliöt, ei hukkaväriä jää. Kuvatulostimien väripatruunoiden määrä voi vaihdella neljästä kahdeksaan. Useissa tulostimissa käytetään edelleen yhtä värisäiliötä, jonne saattaa jäädä käyttämätöntä väriä toisen värin loppuessa. Väriä ei kannatakaan tuhlata suuriin koevedoksiin. Ennen lopullista vedostusta kannattaa sen sijaan ottaa pienestä osasta kuvaa koevedos lopputuloksen määrittämiseksi.

Lasertulostimiin ei tarvitse väripatruunoita hankkia erikseen. Toisaalta tämäntyyppisen väritulostimen hinta on huomattavasti mustesuihkutulostinta korkeampi.

Kuvan voi varsin kohtuuhintaisesti teettää myös valokuvausliikkeessä, kopiolaitoksessa tai vaikka painotalossa. Kuvapalvelujen käyttö on kotitulostusta edullisempaa jos kuvia tarvitsee vain harvakseltaan. Kuvien käyttötarkoituksen mukaan ja hintoja vertailemalla voi kuvaaja lopulta päätyä itselleen sopivimpaan ratkaisuun, joko oman kuvatulostimen hankintaan tai kuvapalvelujen käyttöön.