Tulostuspaperi kuvan mukaan

Vaikuttaako paperin laatu lopputulokseen

Kuvan tulostamisessa olennainen elementti on myös tulostuksessa käytettävä paperi. Valokuvien tulostamiseen tarkoitettu paperi on pinnaltaan tiivistä, joten väri ei imeydy paperin sisään. Vahvuudeltaan valokuvapaperi vaihtelee noin 150 – 250 g /m². Paperi voi olla kiiltävää, puolikiiltävää tai mattapintaista. Valmiita valokuvapapereita on saatavissa kymppikuvakoosta A3+ -kokoon saakka. Yleisin tulostuskoko on A4.

Tavallinen kopiopaperi on pehmeää ja imee värejä. Ohuelle paperille tuskin muutenkaan sopii pitkäaikaiseen säilytykseen tarkoitettu kuva. Kopiopaperi sopiikin vain tilapäiseen käyttöön ja esimerkiksi koevedosten tulostamiseen.

Kuvia tulostettaessa pitää myös tulostin säätää paperia vastaavaksi.

Säästä väriä!

Kuvia tulostettaessa kuluu väriä paljon. Tulostimien hintaan verrattuna värit ovat huomattavan kalliita. Turhia kuvavedoksia kannattaakin välttää, ja koevedokset kannattaa ottaa vain osasta kuvaa.

Väriä voi säästää myös tulostinvalinnoilla. Jos tulostimessa värit ovat erikseen omissa säiliöissään, kuluu jokainen väri aina loppuun saakka. Joissain tulostimissa värit ovat yhdessä säiliössä. Yhden väriaineen loppuessa muitakaan ei voi käyttää. Näissä tulostimissa hukkaväriä jää ajan mittaan paljon. Jos tietää tulostavansa kuvia paljon, kannattakin tulostimeen myös sijoittaa ja hankkia nimenomaan kuvien tulostamiseen tarkoitettu tulostin. Ajan mittaan sijoitus on kannattava.