Laskimoveritulppa

Mikä on laskimoveritulppa?

Laskimoveritulppa eli laskimotukos tulee, kun veri hyytyy laskimon sisällä ja syntyy veritulppa. Sille altistavat pitkät matkat ja leikkaukset, joissa ihminen on paikoillaan pitkiä aikoja kerrallaan. Joskin matkustamisen ja laskimoverituplan yhteyttä ei ole vielä täysin todistettu, mutta liikkuminen esimerkiksi lentomatkoilla aika ajoin on suotavaa. Myös hormonilääkkeet ja perinnöllisyys altistavat sairastumiselle laskimoveritulppaan. Samoin ylipainoisilla, tupakoivilla ja ikääntyvillä (riski kasvaa 50 ikävuoden jälkeen) on suurempi riski sairastua. Muita altistavia tekijöitä ja ominaisuuksia ovat suonikohjut ja varjoainekuvaus alaraajoissa, raskaus ja synnytyksen jälkeinen aika sekä jo aikaisemmin sairastettu veritulppa. Valtimotukoksen sairastamiseen on riski 1/1000.

Oireet

Usein laskimotukos voi olla täysin oireeton ja sen takia siitä voi seurata äkkikuolema. Laskimotukos muodostuu lantion seudulle tai alaraajoihin. Joskus harvemmissa tapauksissa se voi ilmaantua myös yläraajoihin. Joskus laskimotukos voi mennä myös ohitse eikä sairastunut edes huomaa sairastaneensa sitä. Toisaalta, se voi tulla myös keuhkoveritulppana ja seurauksena on usein sairastuneen kuolema. Mahdollisina oireina ovat kipu raajassa, jossa on tukos tai kyseisen kohdan turvotus. Joillekin sairastuneille jää myös pysyvä verenkiertohäiriö alueelle, jossa tukos on sijainnut.

Hoito

Pääasiallinen menetelmä toteamiseen on ultraäänikoe. Hoito tapahtuu suun kautta otettavalla lääkkeellä tai mahdollisesti ihonalaisina pistoksina. Laskimoveritulpan riskiä voi vähentää muun muassa painonpudottamisella ja tupakoinnin lopettamisella. Mittatilauksena tehdyistä tukisukista on myös iäkkäämmille riskiryhmään kuuluville tehokasta apua.