Millainen on vauvan keliakia?

Kun viljan valkuaisaine, gluteiini, aiheuttaa tulehdusreaktion ohutsuolen limakalvolla ja nukan tuhoutumisen sen pinnalla, seurauksena on ravintoaineiden imeytymishäiriö, jollaisesta keliakiaa sairastava kärsii. Gluteiinia sisältävä vehnä, ohra ja ruis ovat siten keliaakikolle haitallisia. Kummallista kyllä, kauran gluteiini ei aiheuta keliaakikolle yleensä oireita. Keliakia havaitaan yleensä koulu- tai murrosiässä, mutta joskus siitä kärsii myös jo aivan pienikin lapsi.

1960-luvulla keliakia oli alle vuoden ikäisillä vauvoilla hyvin yleistä. Nykyisin noin varhaisia tapauksia on olemassa, mutta ne ovat harvinaistumassa kaiken aikaa. On kuitenkin mahdollista, että keliaakikkoja on luultua enemmän, tosin sairaus piilee varsin monissa ihmisissä oireettomana, joten varsinaista määrää on hanakala arvioida.

Oireet

Kun lapsi alkaa kärsiä jatkuvista mahakivuista, ripulista, ulosteet ovat löysiä tai toisinaan lasta tuntuu vaivaavan paha ummetus, saattavat oireet hyvinkin tarkemmin tutkiskeltuna johtaa keliakiaan. Imeytymishäiriön seurauksena lapsen kasvu voi hidastua huomattavasti tai hän saattaa kärsiä raudanpuuteanemiasta. On mahdollista, että keliakian oireet näkyvät myös nivelissä, iholla tai suussa niin sanottuina aftatulehduksina. Monesti lapsen oireet tuntuvat vaihtelevan ja ovat niin epämääräiset, että niitä on hankala nopeasti yhdistää keliakiaan.

Keliakia on perinnöllistä. Voidaankin siis sanoa, että mikäli perheessä on yksi keliakiaa sairastava, lapsista joka kolmas voi olla vaarassa sairastua samaiseen tautiin. Keliakia voi puhjeta oikeastaan missä vaiheessa elämää tahansa. Sitä ei voi estää sillä, että siirtäisi esimerkiksi viljojen antamista lapselle myöhäiseen vaiheeseen. Jos vanhemmat epäilevät, että lapsi kärsii keliakian oireista, kaikkein varminta on tutkia verikokeella seerumista keliakian vasta-aineet. Positiivisen koetuloksen seurauksena asia varmistetaan vielä ohutsuolesta otetun koepalan avulla. Tällöin potilas nukutetaan toimenpidettä varten.

Keliakian oireet ja vilja-allergian oireet ovat hyvin samankaltaiset, mutta näitä kahta ei pitäisi kuitenkaan sekoittaa toisiinsa, koska vilja-allergikon ruokavalio on keliaakikon ruokavaliota vielä paljon tarkempi. Keliakiaa sairastava voi huoletta käyttää puhdistettuja viljatärkkelyksiä, mutta vilja-allergikolle nekin aiheuttavat jo oirehdintaa.

Pienen lapsen keliakia

Kun lapsen keliakia todetaan, on ruokavaliosta karsittava heti pois vehnää, ohraa ja ruista sisältävät tuotteet. Kauraa sisältäviä tuotteita voi käyttää pienissä määrin. Lapsi voi sietää kauraa hyvinkin, mutta asiaa kannattaa tarkkailla ainakin siinä vaiheessa, kun lapsi vasta totuttelee kauraa sisältäviin tuotteisiin. Joskus myös kaura saattaa aiheuttaa vatsaoireita. Tällainen gluteiiniton ruokavalio on elinikäinen, eikä sitä voi muuttaa jossakin vaiheessa. Kun ruokavaliosta poistetaan oireita aiheuttavat viljat, suolen limakalvo paranee ja pysyy kunnossa, jos uudenlaisessa ruokavaliossa pysytään.

Mikäli lapsella on aiheutunut keliakian seurauksena jossakin vaiheessa tietynlaisia kasvuun liittyviä häiriöitä, ne korjaantuvat kyllä itsestään uuden ruokavalion myötä. Ei ole siis syytä olla ollenkaan huolissaan. Jos vanhemmista tuntuu hankalalta ryhtyä laatimaan keliaakikolle sopivaa ruokavaliota, kannattaakin kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen, joka auttaa asian kuntoon saamisessa. Vehnän, ohran ja rukiin voi korvata ruokavaliossa hyvin esimerkiksi riisillä, maissilla, hirssillä tai tattarilla. Uudenlainen ruokavalio onkin oikeastaan ainoa asia, joka lapsen elämässä keliakin myötä muuttuu. Muuten hän voi elää täysin tavallista elämää terveenä ja elinvoimaisena.