Vesirokko

Millainen on vesirokko?

Monilapsisessa perheessä vesirokon saapuminen tietää useiden viikkojen ongelmia kotihoidon järjestämisessä, kun tartunta-aika on kaksi viikkoa ja yhden lapsen kotihoitoon on varattava viikko. Vesirokko on erittäin tarttuva, joten todennäköisesti kaikki lapset sairastavat sen peräkkäin.

Näppylät

Vesirokko on vaaraton rokkotauti, jonka jäliltä monilla löytyy vielä aikuisenakin arpi kasvojen alueelta. Ihottuma on aluksi punatäpläistä, sitten näppylöytä ja lopuksi rakkuloita. Ensimmäiset näppylät ilmestyvät kasvoihin ja rintaan. Ihottuma leviää siitä vähitellen pitkin kehoa niin, että niitä voi lopulta olla myös korvien sisällä ja suussa. Vauvalla on erittäin hankala tilanne, jos vaippa-alueella on suuri määrä näppylöitä.

Jo ennen näppylöiden ilmestymistä oireina ovat matala kuume ja päänsärky. Myöhemmin taudin ollessa kovimmillaan, kuumetta on noin 39-40 astetta.

Näppylät kutisevat ja lapsen on vaikea olla raapimatta. Jos vesirokkonäppylöitä raapii, voi ihottuma-alueelle tulla bakteeritulehdus. Silloin iho punottaa ja on turvoksissa. Rakkuloista voi myös valua märkää. Suuremmat lapset ymmärtävät toki kieltämistä, mutta unissaan raapimista ei voi estää. Ja entäpä sitten vauvat. Pienimmille eivät selitykset auta ja itkua riittää kun olotila vain pahenee muutaman päivän ajan. Tumput käsissä voisivat estää raapimista, mutta ajatuksena se on monesti mahdoton. Kynsien leikkaaminen lyhyiksi on järkevä toimenpide tartunnan jälkeen.

Kutinaa voi lievittää esimerkiksi apteekista saatavalla vesirokkovoiteella.

Lopulta se on ohi

Onneksi tätä tautia ei voi sairastaa toista kertaa, mikäli sen sairastaa kerralla kunnolla. Laiha lohtu on edes jotain, minkä avulla väsyneet vanhemmat jaksavat viikkojenkin sairastamisen. Ja on ehdottomasti parempi sairastaa vesirokko lapsena kuin aikuisena. Naisilla raskaudenaikainen vesirokko voi olla vaaraksi sikiölle.