Peseytymistarvikkeet

Mitä tarvitaan vauvan peseytymiseen?

Punkka/amme

Vauvan ammeen tulee olla tukeva ja helposti puhtaana pidettävä. Vauvat pitävät yleensä kylpemisestä ja perinteinen amme ilman jalustaa/telinettä nostetaan esim. saunajakkaroiden tms. tukevan alustan päälle tai kylvetetään vauva niin, että amme on lattialla ja kylvettäjä polvillaan sen vieressä. Huomattavasti kätevämpi ja selkäystävällisempi vaihtoehto on markkinoilla oleva versio, jossa on yhdistettynä kylpyamme ja hoitopöytä. Tällöin kylvettäjä voi seistä pidellessään vauvaa. Amme on helppo tyhjentää pohjaventtiilin avulla. Tämä malli säästää myös tilaa, ammeen ei tarvitse olla pesuhuoneessa, vaan hoitopöydän kansi taitetaan sen päälle. Amme pestään ja kuivataan aina käytön jälkeen.

Kylpyvaahto, shampoo ja pesulappu

Vauvan herkälle iholle ei saa käyttää voimakkaita pesuaineita. Kaupoissa apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa on myytävänä vauvoille sopivia tuotteita. Pesuaineen voi sekoittaa suoraa kylpyveteen. Pieni määrä ainetta riittää yhteen kylpykertaan.

Pesulapun tulee olla pehmeä, eikä pesulappu ole välttämätön. Vauvan iho on poimuinen; kaula, niska, kainalot, jalkataipeet on paras pestä hellästi sormin.

Taipeet on kuivattava huolellisesti kylvyn jälkeen. Tarvittaessa voi käyttää talkkia/perunajauhoa, jos taipeet ovat ärtyneet ja punoittavat. Älä hankaa poimujen ihoa. Hyvä kuivauskeino on puhaltaa poimujen iho kuivaksi.

Vesilelut

Lapsen kasvaessa hauskuutta kylpyhetkiin tuovat ammeeseen laitetut muovilelut.