Vaunujen/rattaiden valinta

Mitä kannattaa huomioida?

Vaunujen valinta on mukavaa, saahan niissä lykätä omaa suloista vauvaa. Tunnepuoli kannattaa kuitenkin jättää valintaa tehdessä taka-alalle ja keskittyä käytännön asioihin. Uudet vaunut ovat melko hinnakkaita, mutta silti moni haluaa nimenomaan upouudet vaunut/rattaat. Nykyään valmistusmateriaalit ovat niin hyvälaatuisia, että vaunut kestävät käytössä useammallakin lapsella ja siksi niitä kannattaakin kierrättää. Käytettyjä vaunuja/rattaita löytää lehtien ilmoituspalstoilta, kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta ja aina kannattaa kesellä ystäviltä ja tuttavilta.

Mieti millaisissa paikoissa tarvitset vaunuja; isompirattaiset kulkevat huomattavasti helpommin sorateillä tai lumella ja sohjokelillä. Pienirattaiset ovat hyvät tasamaalla ja asfaltilla. Päivittäiseen käyttöön tulevat vaunut kannattaa valita huolellisesti. Vaunuissa on erilaisia säätömahdollisuuksia; pohjan kaltevuutta voi säätää, lykkäysosan voi joissakin malleissa kääntää etu- ja takapuolelle, kokoon taittaminen ja kopan irrottaminen tapahtuu hieman eri tavoin eri malleissa. Myös vaunujen verhoilumateriaaleissa on eroja; paras on tuulta pitävä ja vettä hylkivä kangas. Liukaspintainen kangas on helppo puhdistaa.

Makuumallisten vaunujen koppa käy pienelle vauvalle nukkumapaikaksi, tosin pinnasänky on kuitenkin parempi vaihtoehto. Istumarattaiden hankinnassa pätevät samat ohjeet kuin vaunujenkin ostossa. Istumarattaitakin on useita malleja. Käytännöllisemmät ovat sellaiset rattaat, joissa on valmiina säädettävä koppa, tuulisuoja. Kopan voi tarvittaessa irrottaa. Selkänojan tulee olla helposti säädettävä; lapsen nukahtaessa sen saa hyvin alas.

Kaksostenvaunuja ja –rattaita tarvitsevan tulee huomioida valmistajan suosittelema maximikolomäärä; kuinka kauan tarvitset vaunuja/rattaita. Myös vaunujen/rattaiden leveydessä on huomattaviakin eroja; tilavammat ovat tietenkin käytännöllisemmät ja lasten kannalta viihtyisämmät. Kaksosten rattaissa voivat lapset istua vierekkäin, jolloin molemmilla tulisi olla erikseen säädettävät selkänojat. Istuimet voivat olla myös peräkkäin, tällaisten rattaiden kanssa pääsee helpommin kulkemaan ovista ja kaupoissa mahtuu paremmin hyllyjen väliin.

Vaunuilla paljon liikkuvan kannattaa ottaa myös oma mukavuutensa huomioon; onko lykkäysosa ”käteen sopiva” ja lykkäyskorkeus sellainen ettei se rasita käsiä tai olkapäitä. Monissa malleissa lykkäysosa on päällystetty kovalla muovilla, toisissa malleissa osa on pehmustettu. Lykkäysosan pehmusteen voi helposti ommella myös itse. Pehmustettu lykkäysosa on paitsi mukavampi kädelle; lämpimämpikin kylmillä ilmoilla. Usein mukaan tarvitaan vauvan tutti, tuttipullo ja kaupassa käydessä ostoksetkin pitää kuljettaa. Vaunuja/rattaita valitessa huomioi tavaran kuljetus mahdollisuudet; onko taskuja, koria tms. valmiina vai onko sellainen mahdollista tehdä jälkeenpäin.

Markkinoilla on ns. matkarattaita; kätevä taittaa kasaan ja vievät vähän tilaa. Yleensä hintakin on edullinen. Matkarattaat ovat yleensä hyvin kevytrakenteiset ja renkaat ovat pienet; tarkoitettukin vain väliaikaiseen käyttöön. Vaunuihin kannattaa hankkia sadesuoja ja hyttysverkko.