Vauvan ruokailuvälineet

Millaisia ruokailuvälineitä on saatavilla?

Imetyksessä voi käyttää apuna silikonista/kumista valmistettua rintakumia. Rintakumi helpottaa vauvan tarttumista rintaan; jos rinta on erittäin runsasmaitoinen ja nänni on ”painunut ” alas. Kumeja myydään apteekissa.

Rintapumppu auttaa maidon lypsämisessä. Dos maidontuloa halutaan edistää lypsämällä osa maidosta esim. pakastusta varten tai muuten halutaan tyhjentää kovettuneita tai runsasmaitoisia rintoja pumpun avulla maidon saa tulemaan vaivattomasti. Rintapumppuja myydään apteekeissa, tavallisesta kaupastakin voi pumpun löytää; kaupan hintataso on edullisempi.

Rintamaidon ehtyessä tai muuten käydessä riittämättömäksi, vauvaa aletaan ravita tuttipullon avulla. Perinteinen tuttipullo on edelleen yleisimmin käytetty. Tutit on mitoitettu vauvan iän mukaan (merkitty pakkaukseen). Saatavilla on muotoiltuja ja ns. suoria tutteja. Erikseen ovat maito-, vesi- ja vellitutit. Jotkut pulloruokinnassa olevat lapset kärsivät ainakin alussa ilmavaivoista; tähän on kehitetty vaihtoehdoksi ilmaventtiilillä varustettuja tuttipulloja. Tutit tukkeutuvat helposti; tarkista tutin toimivuus säännöllisesti. Tukkeutuneen reiän voi avata esim. kuumennetulla neulalla.Matkakäyttöön on kehitetty ns. pussi-tuttipullo; maito kaadetaan vaihdettavaan pussiin.

Kaikki eivät ruoki lainkaan vauvaa tuttipullolla, vaan siirtyvät suoraa tarjoamaan juomaa joko tavallisesta mukista/lasista tai nokkamukista. Nokkamukeja on perinteisen yksikantisen lisäksi muki jossa on nesteen tuloa säätelevä välikansi.

Siirryttäessä syöttämään vauvaa kiinteämmällä ruoalla; lapsille on olemassa erikseen suunniteltuja ruokailuvälineitä, mutta tavallisetkin käyvät. Kun lapsi haluaa itse opetella laittamaan ruokaa suuhunsa voidaan hankkia erikoismuotoiltuja ruokailuvälineitä. Lämpölautanen on hyvä keino ruoan lämpimänä pitämiseen. Ruokalappu säästää vaatteita likaantumasta.

Pientä vauvaa voi helposti syöttää, kun vauva ”istuu” sitterissä. Isommalle vauvalle hankitaan syöttötuoli. Perinteinen malli on hyvä, mutta uudemmista malleista voidaan taittaa matala tuolipöytä-yhdistelmä, jossa lapsi viihtyy muutenkin kuin ruoka-aikana. Tutit, pullot on hyvä puhdistaa keittämällä niitä kiehuvassa vedessä säännöllisesti. Samoin voi tehdä myös muille keittämistä kestäville välineille.