Jooga

Mitä on jooga?

Jooga on suosittu laji, joka kohottaa kokonaisterveyttä ja fyysistä kuntoa sekä rentouttaa mieltä. Jooga sopii jokaiselle, niin raskaana oleville naisille, kouluikäisille, aikuisille kuin senioreillekin. Joogaan voi hakeutua vain kohottomaan kuntoaan tai myös etsimään rentoutusta ja lisäämään omaa itsetuntemustaan. Jooga stimuloi sisäelimiä ja piristää aineenvaihdutaan, kehittää motoriikkaa ja notkistaa vartaloa. Jooga sopii erittäin hyvin esimerkiksi selkävaivoista kärsiville, sillä liikkeissä työskennellään paljon selkärankaa ympäröivien lihasten kanssa. Tämä myös avaa rintakehää. Hapenottokyky lisääntyy hengitysharjoituksien kautta ja luuston rakennetta. Jooga lisää keskittymiskykyä ja elinvoimaisuutta sekä kehon ja mielen tasapainoa. Se opettaa rentoutumaan ja hengittämään oikein. Jooga myös saattaa innostaa uusiin terveisiin elintapoihin.

Joogan voi aloittaa omista lähtökohdistaan, aloittaessa ei tarvitse olla valmiiksi notkea. Notkeus tulee harjoitusten myötä, eri ihmisillä tulokset näkyvät eri nopeudella. Omaa harjoitusta jatketaan aina omien edellytysten mukaan. Joogatunneilla tehdään liikesarjoja, jotka koostuvat erilaisista liikkeistä. Liikkeitä tehdään tunneilla opetettavan hengitystekniikan mukaan. Tietoinen hengitys on tärkeä osa joogaa. Lopussa tunneilla hiljennytään ja rentoudutaan. Joskus rentoutuminen onkin vaikein osa tuntia, jos joogaaja ei ole tottunut hektisessä elämässä hiljentymään.

Joogalajeja on useita, on rauhallisempaa Hathajoogaa tai enemmän voimiin lisäävä Astangajooga. Joogaa opetetaan mm. yksityisissä joogakouluissa, kuntosaleilla ja työväen- ja kansalaisopistoissa. Liikkeiden oikein tekeminen on tärkeää, joten tämän vuoksi jooga on hyvä aloittaa tunneilla ohjaajan kanssa. Kun joogaliikkeet oppii, voi kotonakin joogata omalla joogamatolla.

Astangajooga

Astangajooga on voimakkaampi joogaamismuoto. Se kehittää kuntoa ja avaa voimakkaasti kehoa. Kuten muutkin joogausmuodot, Astangajooga vahvistaa fyysistä kuntoa, notkistaa ja kehittää mieltä ja keskittymiskykyä. Tunnilla kehon kuona-aineet saavat kyytiä. Voimakkuudestaan huolimatta tämä muoto sopii myös aloittelijoille, sillä jokainen harjoittelija joogaa oman lähtötasonsa mukaan. Jotta Astangajoogassa edistyisi, tulisi harjoituksia tehdä säännöllisesti, vähintään kahdesti viikossa.

Hathajooga

Suomessa suosittu Hathajooga on lempeä joogaamismuoto. Rauhallinen laji sopii erittäin hyvin aloittelijoille. Hathajoogassa liikkeiden välillä pidetään pieni lepotauko. Tämä laji opettaakin fyysistä kuntoa lisäävien liikkeiden lisäksi paljon rentoutumista ja oman kehon kuuntelua.

Hot Yoga

Hot Yoga on nopealla vauhdilla kasvava joogaamismuoto. Laji onkin jo erittäin suosittua Pohjois-Amerikassa ja on heräämässä Euroopassa. Hot Yogassa joogahuone on 35-40 plus asteen lämpöinen, lähellä ihmisen normaalia ruumiinlämpötilaa. Korkean lämpötilan ansiosta lihakset ja jänteet rentoutuvat, mikä estää ylisuorituksia ja auttaa notkistumaan. Lämpötilan vuoksi sydämensyke nousee ja kunto nousee samalla. Myös aineenvaihdunta vilkastuu.