Kuinka hyödyntää vanhoja LP-levyjä?

Televisiossa Levyraatia on Suomessa esitetty 1960-luvulta lähtien, vaikka 1990-luvulla olikin jokusen vuoden tauko. Jaakko Janhukaisen, Jukka Virtasen, Raakel Lignellin ja Ruben Stillerin isännöimä ja emännöimä ohjelma on muuttanut muotoaan vuosien saatossa, mutta perusperiaate on edelleen sama: Levyraati arvostelee ajankohtaista musiikkia.

Mikseipä tätä voisi tehdä kotonakin? Myös monissa kouluissa järjestetään levyraateja: oppilaat saavat tuoda oman suosikkinsa levyn ja jokaisen suosikille annetaan pisteitä. Kaveriporukalla järjestettävään levyraatiin tai illanistujaisiin ei välttämättä kuitenkaan ole mielekästä tuoda sitä kaikkein rakkainta suosikkiaan, koska yleensä suosikit ovat jo muiden tiedossa. Sen sijaan voi levyraadin teemaksi määrätä jonkun vuosikymmenen, tai rajata aiheen vaikka kokonaan ruotsalaiseen tai yhdysvaltalaiseen musiikkiin.

Viime vuosina cd-levyn tehtyä musiikkimarkkinoilla vallankumouksen, vanhat vinyylit ovat jääneet monen kirjahyllyn alakaappiin keräämään pölyä. Levyraati voi olla kimmoke siihen, että käy läpi omat levynsä ja löytää sieltä ne aarteet, jotka on jo unohtanut. Levyraadissa voidaan myös antaa tunnustuspalkinto sille, joka tuo sellaisen levyn, jota kukaan toinen ei ole koskaan kuullut.

Levyraatiin kotiporukalla saa lisää potkua ottamalla roolit raadista. Jukka Virtanen tai Ruben Stiller ovat herkullisia imitaatiokohteita, samoin kuin vierailevat tähdet, eli kuka tahansa julkimo, vaikka edesmennyt rock-laulaja. Pisteet annetaan kaikille levyille totta kai perustelujen kanssa, eli mahdollisimman asiantuntevasti.

Levyraadissa arvostellaan levyjä, ei levyn tuojia! Tämä on hyvä muistaa silloin, kun oma levy jää raadin arvioissa viimeiseksi. Tästä syystä ei välttämättä rakkaimman levyn vieminen levyraatiin tuttujen raadeltavaksi ole paras valinta, sillä monet ihmiset suhtautuvat omaan musiikkimakuunsa vakavasti, ja levyt ovat kuin omia lapsia, joita on valmis puolustamaan – jopa verissä päin. Levyraadin pitäisi olla siis leppoisa kokemus kaikille osanottajille.