Mitä on jonglööraus?

Jonglööraus tulee latinankielen sanasta Jaculator tarkottaen heittelyä (minkä tahansa). Jonglööraus käsittää monenlaisia esineiden heittelyitä, pyörittelyitä ja käsittelyitä. Jonglööraus kuuluu perinteisesti sirkuksiin, mutta se on lähivuosina kasvattunut suosiotaan ja jonglöörejä voi nähdä temppuilemassa esim. monissa puistoissa.

Pallot ovat ehdottomasti suosituin jonglööriväline ja monet ihmiset osaavatkin heitellä kahta tai kolmea palloa, mutta taitavammat jonglöörit voivat heitellä jopa kuutta palloa. Pallojen lisäksi suosituimpia jonglöörausvälineitä ovat devil´s stickit, diabolot, renkaat, keilat, lautaset, veitset ja miekat.

Devil’s stick eli paholaisen sauva on vajaan metrin mittainen sauva, joka ohenee keskeltä. Sitä heitellään ja pyöritellään kahden ohuen, usein silikonilla päällystetyn, pienemmän kepin avulla. Diablo on hyrrä, jota heitellään kahden kepin välissä olevan narun avulla. Renkaita, keiloja, veitsiä ja miekkoja käsitellään kuten palloja. Renkaat ovat yleensä muovisia tai metallisia. Keilat taas valmistetaan useimmiten muovista. Lautasten jonglöörauksessa välineinä ovat lautanen ja tikku tai keppi, jonka päässä lautasta pyöritetään. Taitavat jonglöörit heittelevät tai pyörittelevät myös palavia esineitä. Näyttäviä ovat myös pimeässä hehkuvat välineet.

Jonglöörausta voi myös harrastaa kahden tai useamman henkilön kanssa yhdessä, jolloin esineitä vaihdellaan jonglööraajien välillä kesken tempun.

Jonglööraus kasvattaa reaktiokykyä ja keskittymiskykyä. Ja ennenkaikkea se on hauskaa.