Amerikkalainen menestyskirjailija

Amerikkalainen menestyskirjailija John Grisham syntyi 1955 Jonesborossa Arkansasissa. Hän opiskeli kirjanpitoa ja oikeustiedettä Mississipin yliopistossa ja valmistui lakimieheksi 1981. Valmistuttuaan hän työskenteli lakimiehenä Southavenissa aina vuoteen 1991 saakka toimien puolustusasianantajana rikosjutuissa ja henkilökorvausvaatimuksissa. Nykyään Grisham elättää itsensä päätoimisena kirjailijana. Hän on naimisissa ja heillä on lapsia. Vapaa-aikanaan kirjailija on mukana hyväntekeväisyystoiminnassa. Lisäksi hän tukee lasten baseball joukkueita. Ollessaan nuori hän haaveili baseball pelaajan urasta.

Ensimmäistä lakimiesjännäriään A Time to Kill (suom. On aika tappaa) Grisham kirjoitti kolme vuotta ja sai sen valmiiksi vuonna 1987. Kirja ei ollut suuri menestys. Moni kustantaja hylkäsi sen. Wynwood Press kuitenkin otti kirjasta 5000 kappaleen painoksen ja julkaisi sen 1988. Kirjailijan uran alku ei siis ollut hohdokas.

Esikoisteoksensa kirjoitettuaan Grisham jätti lakimiesuransa ja ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Hän kuitenkin palasi oikeussaliin asianajajana vielä vuonna 1996. Varsinainen läpimurto teos oli hänen toinen jännityskirjansa The Firm (suom. Firma), joka julkaistiin 1991. Teos teki Grishamista tähden. Kirja kertoo nuoresta asianajajasta, joka haluaa huipulle ja osakkaaksi lakifirmaan. Hänet houkutellaan töihin hyvänä pidettyyn veroasioihin erikoistuneeseen firmaan. Mitchell Y. McDeere saa työnantajaltaan upean BMW:n, oman talon ja muita luontaisetuja. Tarjous houkuttelee Mitchiä, sillä on elänyt pitkään vähillä rahoilla opiskelija-asunnossa vaimonsa Abbyn kanssa. Pian kuitenkin paljastuu, ettei kaikki olekaan täydellistä. FBI ottaa yhteyttä Mitchiin, jolta halutaan sisäpiirin tietoja firmasta. FBI on nimittäin pitkään epäillyt firmassa harjoitettavan hämäriä puuhia.

Kirjasta ostettiin myös elokuvaoikeudet ja siitä tehdyn elokuvan pääosassa näyttelee Tom Cruise. The Belican Brief (suom. Pelikaanimuistio) teoksestakin on tehty elokuvaversio.

Firmasta saakka Grisham on palkinnut lukijakuntansa joka vuosi uudella lakimiesjännärillä. Tähän mennessä hän on kirjoittanut kuusitoista lakimaailmaan sijoittuvaa jännityskirjaa. Niiden lisäksi hän on kokeillut taitojaan kirjoittamalla romaanit Skipping the Christmas (suom. Joulua pakoon) ja The Painted House (suom. Lapsuuden talo). Grishamin jännityskirjoja on käännetty 29 eri kielelle ja maailmanlaajuiseen levitykseen niitä on painettu jo yli 60 miljoonaa kappaletta. Teokset ovat olleet pokkarilistojen kärjessä. Kovakantisten kirjojen listoilla Grishamin jännärit ovat myös olleet ykköstilalla useaan otteeseen. Esimerkiksi Firma komeili 47 viikkoa kovakantisten kirjojen myyntilistan kärkitiloilla.

John Grishamin lakimiesromaanien suosio perustuu tarinoiden uskottavuuteen. Kokemus asianajajan työstä heijastuu teoksiin. Kirjoissa käsitellään usein ajankohtaisia asioita. Esimerkiksi teoksessa The Chamber vuodelta 1994 (suom. Kammio) pohditaan kuolemanrangaistusta.