Tieteis- ja salapoliisikirjallisuuden isä

Edgar Allan Poe oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän syntyi 19.1.1809 Bostonissa ja kuoli 7.10.1849 Baltimoressa. Poen nimi tuo monille lukijoille mieleen ensiksi hänen tuotantonsa kauhuromanttisen puolen, mutta ei sovi unohtaa, että hän kuuluu myös tieteis- ja salapoliisikirjallisuuden isien joukkoon. Poen tuotanto koostuu runoista ja novelleista, joista tunnetuin lienee rakastetun kuolemasta kertova kahdeksantoista säkeistön mittainen kauhuromanttinen runo Korppi (The Raven, 1845).

Poen elämä oli monien draamojen sävyttämää. Kirjailija menetti vanhempansa David Poen ja Elizabeth Arnold Poen ollessaan vasta kolmen vanha, minkä jälkeen hän päätyi adoptiolapseksi John Allanin perheeseen Richmondiin. Perhe muutti vuonna 1815 Englantiin, mutta he palasivat vuonna 1820 takaisin Yhdysvaltoihin vanhaan kotikaupunkiinsa.

Vuonna 1826 Poe lähti Virginian yliopistoon, mutta hän joutui keskeyttämään opintonsa jo seuraavana vuonna jouduttuaan velkakierteeseen. Seuraavaksi nuorukainen suuntasi armeijaan. Sillekin uralle kävi köpelösti, kun hänet erotettiin melko pian sääntöjen rikkomisen vuoksi. Suuren osan elannostaan Poe tienasi ajan mittaan toimittajana erinäisissä aikakauslehdissä.

Kirjailija avioitui vuonna 1836 serkkunsa Virginia Clemmin kanssa. Mies oli tuolloin 27-vuotias, vaimo vasta kolmentoista vanha. Pariskunnan elämää synkensi Virginian yleisesti heikko terveydentila, joka yhdessä tuberkuloosin kanssa päätti naisen elämän vuonna 1847. Edgar Allan Poen oma tila huononi pian vaimon kuoleman jälkeen hänen sorruttuaan kerta toisensa jälkeen huumeisiin ja alkoholiin, ja kahden vuoden päästä hänkin menehtyi.

Ensimmäinen Poen teos, Tamerlane and Other Poems , julkaistiin vuonna 1827. Teosta painettiin vain viitisenkymmentä kappaletta ja sen tekijäksi oli merkitty vaatimattomasti ”eräs bostonilainen”. Ensimmäinen suurta huomiota herättänyt novelli oli Kultakuoriainen (The Gold-Bug), joka voitti kirjallisuuslehden kilpailun vuonna 1843. Myös Korppi-runo tuli kuuluisaksi heti ilmestyttyään vuonna 1845 Evening Mirror –lehdessä.

Poen dekkariristipuolelta mainittakoon kolme salapoliisi C. Auguste Dupinista kertovaa novellia, joista ensimmäinen, Rue Morguen murhat (Murders in the Rue Morgue) ilmestyi vuonna 1841.

Poen tuotantoa on novelleille ja runoille tyypilliseen tapaan suomennettu monta kertaa monissa eri kokoonpanoissa. Ensimmäiset kokoelmat ovat 1920-luvulta, ja uusin ennen suomentamattomien Poe-novellien kokoelma on vuonna 1999 ilmestynyt Ajan ja avaruuden kartat (suom. Pekka Markkula, Book Studio), joka keskittyy kirjailijan scifi-tuotantoon.