Ruotsalainen psykiatri dekkarikirjailijana

Åsa Nilsonne (s.1949) on ruotsalainen dekkarikirjailija. Varsinaiselta ammatiltaan hän on psykiatri. Hän työskentelee pääntoimisena lääkärinä Karolinska instituutiossa. Hän elää avioliitossa ja hänellä on kolme lasta. Åsa Nilssonen mielestä kirjailijan ja lääkärin, etenkin psykiatrin työt eivät oikeastaan poikkea toisistaan, koska molempien ammattien tarkastelun kohde on ihminen. Nilsonne kirjoittaa oman työnsä ohella, aina silloin kun vain ehtii, ja hän todella nauttii kirjoittamisesta ja se on hänen hauskimpia harrastuksiaan. Murha kirjoittamisen kohteena kiehtoo häntä siksi, koska ihmisen elämän ylläpitämiseen ja tuhoamiseen käytetään valtavasti voimavaroja, sekä aineellisia että henkisiä. Juuret kumpaankin näkökantaan löytyvät syvältä ihmisen historiasta.

Nilsonne julkaisi ensimmäisen dekkarinsa, Pisara punaista verta (Tunnare än blod), vuonna 1991. Sen jälkeen häneltä on ilmestynyt Monica Pedersen dekkareita kolme lisää. Vuonna 2000 hän voitti Siveysvyö-dekkarillaan (Kyskhetsbältet) parhaalle naisdekkaristille myönnettävän Poloni-palkinnon. Hänen toisen Pedersen-dekkarinsa nimi oli Kaikessa hiljaisuudessa. Hänen viimeisin Pedersen dekkari Bakom ljuset ilmestyi 2003, sitä ei ole vielä suomennettu.

Åsa Nilssonne dekkareissa tapahtumat usein sijoittuvatkin, ainakin osittain sairaalamaailmaan, jonka hän ilmeisen hyvin tuntee. Hänen henkilökuvaukset ja henkilöiden väliset suhteet osoittavat myös että hän tuntee ihmismielen koukerot. Päähenkilö on nuori naispoliisi Monica Pedersen. Monican kautta tulevat selvästi esille naisen vaikeudet miesvaltaisella alalla. Lisäksi etenkin hänen tuoreimmassa kirjassaan Siveysvyössä tulevat raadollisesti esille myös ihmisen irrallisuus ja yksinäisyys nyky-yhteiskunnassa, samoin kuin sen kuinka työstä voi ihmisen elämässä tulla hallitseva ja elämän suuntaa määräävä tekijä. Siveysvyö tuo myös rankasti esille sen miten ihmisillä on vaikeaa kohdata erilaisuutta omassa lähipiirissään. Jos hänen ensimmäisessä dekkarissaan, Pisara punaista verta, ruotsalaisen yhteiskunnan ongelmia kritisoidaan hienovaraisesti, niin Siveysvyössä kritiikki on, jos mahdollista, piirun verran suorasukaisempaa. Mielenkiintoinen yksityiskohta hänen kirjoissaan ovat myös Tukholman kaupungin arkkitehtoniset kuvaukset.

Åsa Nilsonnen tuotanto

=

Monika Pedersen –sarja

=
  • Tunnare än blod. 1991. (Suom. Pisara punaista verta, 2002.)
  • I det tysta. 1992. (Kaikessa hiljaisuudessa, 2004.)
  • Kykshätbältet. 2000. (Suom. Siveysvyö, 2005.)
  • Bakom ljuset. 2003.
=

Muut romaanit

=
  • Smärtbararen. 2002.
=

Tieteiskirjat

=
  • Vem är det som bestämmer i dit liv? Om medveten närvaro. 2004. (Suom. Kuka ohjaa elämääsi. 2005.)